Епидемиолошка ситуација на територији града Крагујевца у ванредној ситуацији, једна је од најважнијих тема о којој се расправљало на првој, конститутивној седници Штаба за ванредне систуације.

У Клиничком центру Крагујевац на лечењу се налази 61 пацијент, од чега је током викенда хоспитализовано 11. На респираторима је тренутно шест пацијената, смртних исхода није било, истакао је Драган Миловановић заменик директора. Клинички центар има спремну и ковид јединицу на Клиници за неурологију, са 68 места, од чега 18 за интензивну негу са кисеоником. Попуњавање још није почело, а за пацијенте са лакшом клиничком сликом спремна је и привремена ковид болница у хали Шумадија сајма.

Прошле недеље, према речима директора Василија Антића, у ковид амбуланти Дома здравља број прегледа је са 140 повећан на 200 дневно. Број и даље расте, а данас до подне прегледано је 140 људи. Радимо максималним капацитетом, по четири лекара у смени, а највећу групу оболелих чини средња генерација од 40 до 55 година старости.

У Крагујевцу је, према речима епидемиолога Предрага Делића из Института за јавно здравље,регистровано  укупно 2332 позитивна случаја, од чега 410 у изолацији. Од 13. октобра бележимо велики број позитивних, чак 20 посто, у односу на број тестираних. Делић је још једном упутио апел грађанима да се понашају одговорно, да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби а то су дистанца, маска, одржавање личне и хигијене простора. Једна од најважнијих мера је и мера кућне изолације. То је, како је речено, кључ борбе јер се на тај начин зауставља ширење вируса и то ће тек да се види у Крагујевцу. Императив су колективни центри где се ситуација држи под контролом, школе, али и велике производне компаније.

Не могу да будем задовољан епидемиолошком ситуацијом  јер тренутно у просеку бележимо 40 – так новоинфицираних на дневном нивоу, казао је командант Штаба, градоначелник Никола Дашић. Пред нама је зима и ми још увек не знамо шта нас чека. У времену пред нама очекујемо резултате појачаних инспекцијских контрола како угоститељских, тако и других објеката. Читав Штаб за ванредне ситуације и сви људи укључени у систем деловања портив пандемије корона вируса дају максималан допринос да комплетан систем, почев од Дома здравља, преко Института за јавно здравље, до Клиничког центра и Полицијске управе функционише на најбољи начин.

Наша одговорност је најважнија, поручио је Дашић. Ми смо у једном тренутку имали јако мали број заражених, мало нам је недостајало у септембру да изађемо из ванредне ситуације. Међутим, са неколико непромишљених потеза  исекли смо грану на којој седимо и данас имамо пораст броја новозаражених.

На данашњој седници разматран је и усвојен извештај о стању припремљености зимске службе на територији града.ЈКП Шумадија Крагујевац као извршилац посла у зимској служби надлежан за одржавање путева и улица, тротоара и других јавних површина током зимског периода, убрзано ради на припреми свих неопходних ресурса за успешно спровођење тог посла. У возном парку, казао је директор Немања Димитријевић,  имаћемо укупно 16 возила различите носивости са комплетним прикључним средствима односно опремом за посипање материјала. На стању тренутно имамо 1403 тоне соли, каменог агрегата 1486 тона и 30 000 килограма калцијум хлорида. Индустријска со је уговорена у количини од 2500 тона и те количине ће бити преузимане скуцесивно, камени агрегат још 700 тона по до сада важећем уговору, а сповели смо и поступак јавне набавке и закључили нови уговор. За разлику од ранијих година ове ћемо у зимској служби имати шест потпуно нових возила опремљених комплетном опремом за мокро, суво и течно посипање, довољан број возача и извршилаца.

Поред тога на седници су разматрани и усвојени извештаји о организованости, попуњености, опремљености и обучености јединица цивилне заштите опште намене као и система 112.