Лидери европске железничке индустрије – излагачи и гости из иностранства, учесници Сајма саобраћајних и железничких технологија који се одржава у Београду, данас су посетили МИНД Парк. Почасни покровитељ сајма SEE Mobility је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а златни партнер сајма је Велика Британија. На сајму као излагачи поред МИНД Парка, учествују и друге железничке компаније и њихови добављачи из Србије, Хрватске, Аустрије, Немачке, Словеније, Пољске, Црне Горе, Босне и Хереговине, Северне Македоније, Шпаније, Румуније, Мађарске, Чешке, Швајцарске…

Након обиласка погона, у новој управној згради МИНД Парка, добродошлицу је пожелео Братислав Милановић директор и оснивач МИНД групе. Обишли сте цео МИНД парк, ако сте понели лепе утиске и стекли поверење у наш рад, молим вас пренестите то у свет. Објасните шта чини овај Парк привлачним и квалитетним, као и да у срцу Шумадије, може да се прави висока технологија, поручио је Милановић.

Не могу да се не сетим да је овде била равница, поткована само једном фантастичном визионарском идејом Братислава Милановића. Данас, МИНД парк који је Влада Србије прогласила за пројекат од националног значаја, отвара нову страницу у развоју Крагујевца и Шумадије, нагласио је градоначелник Никола Дашић. У граду који је познат широм света као седиште војне и ауто индустрије, он представља почетак нове индустријске ере, који ће омогућити повезивање са европским и светским индустријским центрима.

Предуслов за то је и саобраћајна инфраструктура. Потврда да је железница била и остала основ саобраћаја доказ је и опредељење Владе Србије да улаже у њену реконструкцију и модернизацију. У оквиру тог пројекта, који је закључком Владе Србије проглашен од посебног значаја за нашу земљу, нашао се и Крагујевац са новом железничком пругом од МИНД Парка до Баточине у дужини око 15 километра, као и тест пругом дужине 1,7 км. Изградњом ове пруге очекујемо да се смање трошкови транспорта репроматеријала, роба и готових производа односно трамваја и возова који ће из Сименса одлазити ка Европи.

Изузетно сам задовољан што могу да саопштим да су одборници Скупштине града на данашњем заседању дали сагласност за употребу имена града Крагујевца у пословном имену будућег аеродрома у оквиру МИНД парка, истакао је Дашић. Име града Крагујевца у називу Аеродрома MIND допринеће афирмацији Града на чијој се територији налази, односно Крагујевац ће на мапи света постати препознатљив као ваздушна лука. Аеродром је само још једна тачка која ће нас учинити бољим, перспективнијим и интересантнијим за све инвеститоре који желе да дођу у Крагујевац.

Србија се налази у средишту Балкана на раскрсници путева и по својој природи требало би да има добру инфраструктуру. Међутим, сведоци смо да су претходних деценија видно изостале инвестиције у инфраструктуру.

Крагујевац који смо некада звали југословенски Деторит најбоље је осетио тај изостанак, казао је у свом обраћању Томислав Момировић министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Зато данас поред пруге од МИНД Парка, који тако повезујемо са железничким коридором 10, до краја године крећемо у изградњу ауто пута односно северне обилазнице око Крагујевца која ће у наредном периоду наставити према Мрчајевцима и то је пројекат који ће бити од велике важности и за Крагујевац и за целу Шумадију.

Изградња пруге од Собовице до крака у Баточини у дужини од 15 километара коштаће 6 милијарди динара. Инфрастуктура је предуслов да дођу инвестиције, да се развија економија, да се људи запошљавају, да људи који су се школовали крену да примењују своје знање и да оно што је некада био Крагујевац врло брзо поново постане, закључио је Момировић.