Иако бележимо благи пад новозаражених, епидемиолошка ситуација у Крагујевцу је нестабилна, јер вирус и даље кружи у популацији, речено је на седници Штаба за ванредне ситуације на којој је разматрана и усвојена анализа епидемиолошке ситуације поводом пандемије корона вируса и сезонског грипа.

Према речима Драгана Васиљевића директора Института за јавно здравље, од почетка епидемије на територији Шумадијског управног округа укупно је узето 230 000 узорака, од чега је позитивно 64 965, а у Крагујевцу 45 500 људи што је 22 посто у односу на број становника. У структури оболелих доминирају невакцинисане особе, истакао је Васиљевић. У кућној изолацији  је близу 1500 особа и то је, поред ковид пропусница, једна од круцијалних превентивних мера. Свакодневном контролом особа у излоцији, како позитивних тако њихових контаката, Институт за јавно здравље обавио је до сада око 150 000 позива. Велику помоћ у том послу пружа Полицијска управа и републичка санитарна инспекција.

Што се тиче сезонског грипа до сада није регистрован ниједан случај. Вакцину против сезонског грипа примило је 5583 лица, што је мање него прошле године када је дато 10 000 доза, тако да ће Дом здравља покушати да повећа обухват вакцинисаних.

Иначе, обољења слична грипу регистрована су код 191 особе у Крагујевцу. Због тога је Штаб за ванредне ситуације још једном апеловао на све суграђане да се и даље понашају дисциплиновано, уз поштовање дистанце, ношење заштитне маске, појачану личну и хигијену поростора. Оно што је најважније – то је вакцинација.

У Универзитетском клиничком центру, како је рекао директор Слободан Милисављевић, у ковид систему хоспитализовано је 167 пацијената од чега је 149 позитивних. Дневно бележимо преко 100 прегледа на Инфективној клиници од чега се број првих прегледа креће између 50 и 60. Од тог броја 10 посто су кандидати за хоспитализацију. Попуњеност постељног фонда који је опредељен за ковид систем је 47 посто. Ситуација је сложена што значи да је и даље потребан опрез, поручио је Милисављевић.

У ковид амбуланти Дома здравља приметно је смањење броја акутних респираторних инфекција и смањење броја заражених коронавирусом, нагласио је директор Василије Антић. У септембру је било 14 436 прегледа, у октобру 13 286 а у новембру 7566. Од септембра до данас примећено је и смањење броја прегледане деце.

Што се тиче вакцинације, око 86 000 грађана је примило прву дозу, нешто више од 81 000 другу, а трећу дозу преко 41 000. Повећава се и број оних који су заинтересовани за прву дозу, око стотинак дневно.

На седници Штаба за ванредне ситуације разматран је и усвојен извештај о стању припремљености зимске службе, која одржава око 1000 километара путне мреже  –  200 улица првог и другог приоритета у граду и 450 км сеоских путева. Према речима директора ЈКП Шумадија Марка Вујновића на залихама се налази око 1000 тона ризле, 1400 тона индустријске соли и 18 000 литара калцијум хлорида. Обављен је комплетан ремонт, тако да је на располагању 11 камиона,  8 радних машина и комплетно људство.