Холокауст као симбол страдања јеврејског народа указује на једну од највећих рана човечанства и најстрашнију последицу Другог светског рата која је по броју страдалих већа од било ког геноцида познатог историји, а као таква важна је опомена читавом човечанству да се нигде и никада не понови. Полагањем цвећа и паљењем свећа крај Споменика стрељаним Јеврејима и Србима у Багремару, у организацији Удружења српско – израелског пријатељства „Ахава“ под покровитељством града Крагујевца, обележен је Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Цвеће су положили градоначелник Крагујевца Никола Дашић, председник Скупштине градa Мирослав Петрашиновић са сарадницима, заменица амбасадора Израела Мааyан Бен Тура, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа, представници Удружења.

Овде нас је окупио Дан сећања на највеће жртве у историји човечанства. Жртве Холокауста не можемо вратити, али их можемо сачувати од заборава, поручио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић. Наша је обавеза да сачувамо човечанство од сличних идеологија. На то нас обавезују милионске жртве. Наша два храбра народа претрпела су велика страдања у Другом светском рату и имају историју заједничког сећања на трагичне догађаје, а ово спомен-обележје за нас Крагујевчане представља симбол повезаности два пријатељска народа уједињена у борби и патњи, рекао је градоначелник Дашић.

Желим да се захвалим грађанима Крагујевца за све што чине да се страшни злочини не забораве. Не желимо да нас прошлост оптерећује и да живимо ту трагедију али желимо да буде опомена да се више никада не догоди. Задивљујуће је да народ Србије и Крагујевца и после толико година на овакав начин кроз едукације и различите манифестације подучава младе и чува успомене а истовремено опомиње да се најстрашнији део историје не понови. Слично осећање дели и мој народ и зато ми је част да будем овде као представник државе Израел, али и у име свих будућих генерација, рекла је заменица амбасадора Израела Мааyан Бен Тура.

У име организатора, председница Удружења “Ахава“, Сања Живковић подсетила да је задатак свих нас да учимо будуће генерације и тако сачувамо од заборава не само шест милиона жртава Холокауста већ и све друге недужно страдале.

Данас чинимо то окупљени на месту које показује да на мржњу не одговарамо мржњом већ надметањем у човечности . Пре три деценије подигнут је споменик Србима и Јеврејима који је у то време био први споменик у Србији посвећен страдању Јевреја као симбол вечне опомене. Овај трг данас носи име Српско – јеврејског пријатељства као потврда мишљења да цивилизацију чини воља за животом у заједници са другима. Негујући културу сећања спречавамо другу смрт оних којима су угашена детињства, младости, породичне успомене, љубави . Зато не заборављамо, казала је председника Удружења Ахава, Сања Живковић.

Ове године Међународни  дан сећања на жртве холокауста обележен је другачије уз поштовање епидемиолошких мера. У културно – уметничком делу глумци Позоришта за младе ЦЗНТК ’’Абрашевић’’ у режији Илије Степановића извели су део игроказа ’’Да се не заборави’’.