Републички Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID – 19 на седници одржаној у понедељак 29. јуна дао је сагласност на Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Крагујевца због елементарне непогоде проузроковане ширењем епидемије заразне болести COVID-19 коју је 27. јуна донео градоначелник Крагујевца.

Кризни штаб дао је сагласност да на територији града Крагујевца буду предузете мере које је предложио Институт за јавно здравље Крагујевац.

Мере ће званично сутра бити уведене зато што је Кризни штаб за здравство Републике Србије, саветодавно тело, рекао је градоначелник Радомир Николић. Док Влада не донесе такву одлуку, мере неће моћи да буду на снази и још увек важе као препорука.

Након тога, ми ћемо кроз све инспекцијске службе и републичке и градске да вршимо контролу њихове примене. Применом ових мера вараћамо се корак или два уназад, враћамо се у оно што је било примењивано у току ванредног стања у Крагујевцу. Пратићемо даљу ситуацију. Ако буде боља, ми ћемо мере да попуштамо, уколико се буде погоршавала, мораћемо даље да утежемо.

Број заражених у Крагујевцу расте. Према последњем извештају Института за јавно здравље потврђено је још 78 нових случајева, а то су резултати од 28. и 29 јуна. Оно што је очигледно је да су грађани почели да примењују мере и да користе средства заштите, рекао је градоначелник Николић, а то нам је управо био циљ.

Мере Института за јавно здравље су следеће: забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од 5 особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите; забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација; ограничење рада угоститељских објеката од 7,00 до 20,00 часова; рад угоститељских објеката прилагодити тако да за једним столом не могу седети више од две особе уз обавезни размак од два метра између столова.

У образовним установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од 2 метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица); у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра; у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Мере подразумевају забрану рада отворених и затворених базена, спа и велнес центара; пуну примену свих превентивних мера у вртићима и предшколским  установама; у јавним парковима и игралиштима. Током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до 5 особа.

Спровођење мера заштите  у верским објектима и приликом вршење верских обреда; спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице); честа дезинфекција свих јавних објеката; дезинфекција минимум једном дневно заједничких просторија у стамбеним зградама; што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава (препорука ЈКП).