Министар одбране Александар Вулин обишао је данас привремену болницу која је формирана у простору Шумадија сајма у Крагујевцу, где је имао прилику да се увери да се опремање те привремене болнице, у којој ће се лечити пацијенти оболели од Ковид-19, одвија по плану.

Министар Вулин је истакао да је Војска Србије на располагању својој земљи и у складу са упутствима Кризног штаба који је формирала Влада Републике Србије, војска је ту да постави привремене ковид болнице где год  је то потребно и где се оцени да има сврхе. У првом таласу пандемије, када је војска постављала сличне болнице, то је спасило и заштитило наш здавствени систем од преоптерећења и пуцања. Сви они пацијенти који нису морали да буду у болници, били су у привременим болницама. На основу тог искуства, сада то радимо поново, надајући се да све то неће бити потребно и да ћемо и пре тога успети да обуздамо пандемију – истакао је министар Вулин.

Он је, такође, нагласио да не постоји здравствени систем и не постоји војска нити лекари који су у стању да нас заштите од пандемије уколико ми то сами не будемо урадили. Ми сами можемо да победимо пандемију и нема здравственог сиситема који може да издржи више хиљада људи који ће му доћи истог дана и затражити исту услугу или исту негу. Нико неће остати без помоћи и без неге, зато и намештамо ове привремене ковид болнице. Али, да би избегли долазак овде,морамо да знамо да то зависи само од нас. Уколико се будемо придржавали савета лекара све ће бити уреду. Свако од нас има одговорност за себе, за своје здравље и за здравље оних које воли. Војска Србије ће урадити све што је потребно, као организован и уређен систем. Ми смо ту да помогнемо свом народу и својој земљи, али свако од нас може највише да помогне Србији – поручио је министар Вулин.

Како је истакао заменик команданта 310. самоходног ракетног дивизиона за ПВД 250. ракетне бригаде за ПВД мајор Игор Видановић, припадници те јединице ангажовани су на задатку формирања привремене ковид болнице у Крагујевцу. Уједно је 310. самоходни ракетни дивизион и команда Гарнизона града Крагујевца, у претходном периоду, као и данас, активно учествовао у пружању помоћи и подршке цивилним органима власти – нагласио је мајор Видановић истичући да су припадици војске ту да помогну грађанима наше земље у борби против пандемије, посебно указујући на добру сарадњу са органима локалне власти.

Крагујевац је један од првих градова који је увео ванредну ситуацију због неповољне епидемиолошке ситуације, рекао је заменик градоначелника Ивица Момчиловић и додао да је тренутна ситуација озбиљна али под контролом. Захваљујемо нашем Клиничком центру, Институту за јавно здравље и Дому здравља Крагујевац, а наравно и Војсци Србије која нам помаже у овом кризном периоду и сада током формирања привремене ковид болнице. Ситуација у Крагујевцу је таква да на дневном нивоу имамо између 30 и 60 новозаражених и тај број не расте. Надамо се да ће ускоро доћи до смањења броја заражених услед уведених епидемилошких мера, а до тада ми смо спремни и ту смо да помогнемо свим нашим грађанима – поручио је Момчиловић.

Директор Клиничког центра Крагујевац др Предраг Саздановић каже да је привремена болница „Шумадија сајам“ део Инфективне клинике и да ће бити опремљена са 150 до 170 места за пацијенте који излазе из Клиничког центра Крагујевац, али који нису за кућну негу.  То је прва група пацијената, а за другу групу пацијената покушаћемо да спречимо такозвано хоризонтално ширење инфекције у породицама, односно да пацијенти позитивни на Ковид-19 овде буду хоспитализовани, да добију адекватну медицинску негу и терапију и да ту врсту самоизолације претворимо у изолацију како они не би били нови извори ширења заразе – рекао је др Саздановић и додао да су припреме при крају и да ће привремена болница почети с радом за дан два, уколико буде било потребно.

Епидемиолошка ситуација је веома озбиљна. У Клинички центар Крагујевац пристижу пацијенти из свих околних болница, а Крагујевац и Шумадија имају више од 1.300 ковид позитивних пацијената. Сви су они потенцијални пацијенти и Клиничког центра Крагујевац и ове привремене болнице и зато смо приморани да је направимо што смо данас успешно и завршили. Без Министарства одбране ово би било немогуће извести. Министарство одбране је као и у свим другим кризним ситуацијама увек помагало и здравственом систему и народу Србије. То је нешто што сви знамо и што увек треба да нагласимо. У овој привременој болници радиће лекари и техничари из Дома здравља Крагујевац, Медицине рада „Застава“, домова здравља Топола, Рача, Баточина, Лапово, сви заједно ћемо помоћи да лакше оболели пацијенти што пре оздраве и оду кући. Планирано је да ради 20 лекара и 38 техничара, али ће њихов број бити већи уколико и број пацијената буде већи у привременој болници „Шумадија сајам“ – рекао је др Саздановић.

Обиласку су присуствовали начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић, као и представници институција града Крагујевца.