Министарка правде Маја Поповић обишла је данас радове на изградњи Палате правде у Крагујевцу.

Изузетно ми је драго што на самом почетку мог мандата могу да посетим овакву грађевину и овакав инфраструктурни пројекат, који у последњих пар деценија није виђен на овим просторима. Ово није битан пројекат само за правосуђе, него за целу државу. Он се ради збго грађана ове земље, да би им правда била доступна и спорови водили што брже чиме се ближимо испуњавању услова на поглављу 23, рекла је министарка Поповић. Ово је капитална инвестиција за коју је из буџета Републике Србије, издвојено 2,5 милијарди динара, без ПДВ-а. Не желим да будем претерани оптимиста, па да не испунимо неке рокове али сигурни смо да ће до јесени наредне године Палата правде заживети и да ћемо овде бити са целом Владом РС да заједно са са свим руководиоцима правосудних и тужилачких органа пресецамо врпцу, казала је Поповић. У самој згради биће смештено 11 органа, сви судови, тужилаштва, редовне надлежности са укупно 803 запослена лица. Имајући у виду нове услове рада, где су најмодернија опрема и намештај, фантастичан ентеријер, на европском и светском нивоу, надамо се да ће и ефикасност рада бити бар 30-40 одсто виша. Уз захвалност локалној самоуправи која је доделила плац и ради на изградњи приступних саобраћајница, министарка Поповић је истакла да јој је изузетно драго што је у Влади континуитета наследила оно што су радили њени претходници на овом месту.

Одлука државе да Палату правде у Крагујевцу направи у оваквом обиму, велика је част и задовољство, с обзиром на то да ће у њој бити смештено комплетно правосуђе, казао је Никола Дашић, градоначелник Крагујевца. У Србији нема бољег објекта за правосудне органе јер је за њихове потребе грађен потпуно од нуле. Поред тога што је уступио парцелу град Крагујевац се обавезао да обезбеди сву комуналну инфраструктуру, приступне саобраћајнице, кишну и фекалну канализацију, манипулативне путеве, паркинг и партерно уређење. Имајући у виду да се сви радови одвијају по плану а неки и брже од очекиваног, градоначелник Дашић завршетак свих инфраструктурних радова очекује до краја године.

Председник Врховног касационог суда РС Драгомир Милојевић исказао је задовољство што је држава препознала потребе крагујевачког правосуђа јер је како је рекао чињеница да су правосудни органи у Крагујевцу расути у више зграда, а посебно су лоши смештајни услови за Привредни и Прекршајни суд. Надамо се да ће овакава зграда правосуђе у нашем граду учинити бољим и квалитетнијим. Грађанима ће правда бити ближа и на једном месту, а такође се надамо да ће судије и сви запослени својим радом бити ефикаснији и оправдати поверење које је им држава указала правећи овај објекат, поручио је Милојевић.