Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Томислав Момировић и градоначелник Крагујевца, Никола Дашић, обишли су радове на локацији Денино брдо на  којој се граде станови за припаднике снага безбедности.

У току је изградња прве фазе, у оквиру које ће бити изграђено 270 станова. Град Крагујевац је за девет ламела у оквиру којих ће бити изграђено 970 станова определио парцелу без накнаде од око 10 хектара. За уређење инфраструктуре локална самоуправа Крагујевца издвојила је око 550 милиона динара. У оквиру прве фазе пројекта, у наредне две године, требало би да буде изграђено око 7000 станова у целој Србији – најавио је министар Момировић.

Радови се добро изводе, међутим, ми у наредном периоду морамо да убрзамо ток радова. Ми данас имамо нека кашњења, она су делимично и објективна, изазвана короном, а делимично ту има и нашег пропуста. Не желим никога да апострофирам, полазим од себе. То у будућности не сме да се дешава. Ми имамо још један аспект, а то је да је економија наше земље, економија Европе, економија целог света веома угрожена, приватне инвестиције падају и ми као јавни сектор морамо да додатно покренемо инвестиције, у инфраструктуру, у грађевину, и ако будемо и минимално кочили или каснили у наредном периоду, бићемо у проблему – рекао је министар Момировић.

Вредност ове инвестиције  је око 35 милиона евра без инфраструктурних радова који су заједнички трошак Републике и локалне самоуправе. Радови на инфраструктури би требало да буду завршени до фебруара наредне године. Очекивало се да буду завршени до Нове године, међутим проблем са минама које су пронађене на овом терену је завршетак радова одложио  за 60 дана.

Све је по процедури предузето на време и та минска средства се отклањају, и након тога настављамо даљу изградњу инфраструктуре. Инфраструктуру на овој локацији чини 11км водоводне и канализационе мреже, око 2,5км саобраћајница, велики број паркинг места, а вредност тих радова је око 550 милиона динара. Мени је јако битно да ово што пре приведемо намени, да људи почну да се усељавају. Пре свега морам да се захвалим и председнику државе и Влади Републике Србије који су са овако амбициозним планом кренули у решавање стамбених проблема припадника снага безбедности – рекао је градоначелник Дашић.

Дашић се захвалио министру Момировићу на данашњој посети, и истакао да му његов начин и темпо рада апсолутно одговара, јер тражи максимално ангажовање од локалних самоуправа, које су партнери на овом пројекту, а такав темпо и таква врста здраве тензије је увек плодоносна.

Министар је пре обиласка радова на Денином брду, у згради Градске управе одржао састанак са градоначелницима Крагујевца, Краљева и Ниша  на коме се разговарало о току радова на изградњи станова за службе безбедности у тим градовима.