Крагујевац се синоћ, заједно са општинама Шумадијског управног округа у Великом парку прикључио обележавању националног месеца менталног здравља. Представници институција која се баве менталним здрављем, психолози, психијатри, социјални педагози и радници код фонтане у Великом парку суграђанима су одговарали на питања, саветовали и помагали у недоумицама које имају а везане су за ментално здравље.

Генерална Скупштина УН је 2015. године подигла лествицу у постављању циљева за јавно здравље, а ментално здравље је и кроз агенду 2030 „Здравље за све“ јако важна компонента свеукупног здравља. Поред тенденције да се за 30 посто смањи морталитет од хроничних масовних незаразних болести, циљ је промоција и благостање када је реч о менталном здрављу, превенцији, терапији, лечењу и болестима које имају везе са менталним склопом, рекла је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Имајући у виду да је пандемија у претходне две године у доброј мери утицала на ментално здравље, казала је Дамњановић, овакве манифестације у нашем граду постаће традиционалне.

Број оболелих од депресије и анксиозности је у односу на период пре пандемије повећан за 25 процената. Идеја месеца менталног здравља је да се институције које се баве третманом менталних поремећаја приближе људима и смањи стигма над проблемом менталног здравља и патње коју човек осећа. Манифестацијом се приближавамо нашем становништву и покушавамо да појачамо њихову отпорност како би схватили да проблем менталног здравља није нерешив, већ напротив, врло је решив и у нашем граду и округу постоје компетентни људи који могу да им пруже адекватну помоћ, рекла је Мирјана Јовановић, директорка Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац. Добром менталном здрављу потпомажу сигурно окружење, безбедан комшилук, кохезија у заједници, пристојни послови и окружење. На ментално здравље утичу и лични фактори, способност емоционалног везивања, социјалне вештине, злоупотреба психоактивних супстанци као врло важан фактор, као и генски фактори. Имајући у виду да се бавимо најсавременијим методама лечења, нашим суграђанима, рекла је Јовановић, можемо да пружимо адекватну помоћ, не само кроз фармакотерапију и психотерапију, већ и кратким саветовањима која дају инстант поруке а које могу да помогну људима да преживе тешка времена.

У промотивну акцију националног месеца менталног здравља, укључио се и Институт за јавно здравље као и Саветовалиште за ментално здравље Дома здравља, који већ пет година једном недељно организује бесплатне радионице.

Као што одлазе код зубара када их заболи зуб или код неуролога када их заболи глава, суграђани треба да знају да кад заболи душа могу да оду до психијатра. Када повредимо ногу потребна нам је штака а у неким ситуацијама нам је потребна подршка, можда неки лек или топла речи а онда идемо својим путем, поручила је главна сестра Саветовалишта, Татјана Спасић.