Награда Гран-при за најбољу представу у целини 15. Јоакимфеста припала је представи „Зашто је полудео гоподин Р?“ у режији Боба Јелчића, Југословенског драмског позоришта.

Представа је целовито, полифонично, вишеслојно, емотивно и духовито колективно сценско решење. Није једноставно реинтерпретирати филм и претворити други медиј у потпуно интегрисану и самосвојну представу која се тек ослања на специфичну енергију истоименог филма.Отуда је ансамбл постигао синхронизовану, перфектно ритмичну колективну игру. Постигли су карактерну индивидуалност која савршено функционише у заједничком ритму и катарзичној сценској интеракцији.

Проблем политичности и несхвачене хуманости у овој представи преточен је у апсурд и трагикомедију која нас емотивно потреса, што се рефлектује кроз умеће главног глумца и неочекиван избор његових глумачких поступака – каже се у образложењу жирија.

Специјална награда града Крагујевца доделује се (равноправно) Бојани Милановић и Соњи Исаиловић за улоге Џенис Џоплин у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“, Српског народног позоришта, Нови Сад, Србија, редитељке Соње Петровић.

Бојана и Соња оствариле су беспрекорна глумачка остварења и убедиле нас срдачном енергијом, присном игром и  експлозивним певањем. Оне су у потпуности, изузетно пластично, оживеле насловни лик који страда по познатој матрици „живи брзо умри млад“.

Све одлуке су донете једногласно. Жири фестивала чинили су Андреј Мажери, позоришни редитељ (Румунија), Никола Милојевић, глумац (Србија) и Иванка Апостолова Баскар, визуални драматург (Северна Македонија), председница жирија.