У оквиру пројекта „Српско-руски мост културе“ који Удружење грађана „Школа мира“ реализује уз подршку града Крагујевца, у згради Града данас је организован пријем за делегацију из Руске Федерације коју предводи Владимир Толстој, саветник за културу председника Руске Федерације и један од потомака руског писца Лава Толстоја. Делегацију чине представници девет институција културе из Москве и Јасне Пољане. У име града, пријему су присуствовали Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града и Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Пријему је присуствовао и Евгениј Баранов, директор „Руског дома“ у Београду.

Јуче смо присуствовали веома дирљивом програму у Народној библиотеци „Вук Караџић“ и имали смо прилику да осетимо заинтересованост ваших грађана и топао пријем на који смо наишли.Данас смо посетили музеј „21. октобар“. Утисци су нам веома јаки и ми са вама делимо тугу и осећаје трагичности због свега онога што се 1941. године догодило у Крагујевцу.

Ми који у овој делегацији представљамо Толстојеве принуђени смо да се данас због пословних обавеза вратимо у Београд. Овде остаје „Руски дом“ директор, Евгениј Баранов с којим ћете ускоро закључити споразум о сарадњи – казао је Владимир Толстој.

Председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић истакао је да модалитета за сарадњу са Русијом има много. Један од наредних корака биће озваничење сарадње града Крагујевца са Руским домом у Београду која ће омогућити размену програма из области културе и науке. Један од добрих показатеља је да Крагујевчани показују велику заинтересованост за учење руског језика у оквиру Руског кутка који ради под окриљем Народне библиотеке.

Модалитета за сарадњу има много. Као што сте могли да видите, на јучерашњем догађају у нашој Библиотеци уприличеном поводом ваше посете није било довољно седишта за све људе који су желели да присуствују. Пре два месеца смо имали концерт ансамбла „Краснаја звезда“ у Пешачкој зони у Крагујевцу за који је такође постојала велика заинтересованост наших суграђана. Треба разматрати могућности за гостујуће представе. Крагујевац је први град у Србији у ком је основано позориште. Имамо веома квалитетан ансамбл нашег „Књажевско-српског театра“. Кроз размене ученика, кроз што развијенију културну сарадњу, можемо доћи и до привредне сарадње и развијања привредних потенцијала. Наша идеја је да предложимо и верски туризам, као још једну област сарадње. Мислим да је наша сарадња на високом нивоу, као и да имамо простора за њено унапређење – то је државна политика и политика нашег града – да се сарађује са Руском федерацијом и нашим побратимским градовима у Русији – казао је Петрашиновић.

У оквиру пројекта „Српско-руски мост културе“, током септембра ове године, делегација Музеја „21. октобар“ била је гост московског Музеја одбране Москве, а узвратна посета овог руског музеја планирана је за 21. октобар када ће гости из Русије приредити изложбу и презентацију свог музеја у оквиру званичног програма Октобарских свечаности.