Веома сам поносан што смо данас у МИНД парку, у посети компанији Сименс мобилити, што смо показали ове дивне трамваје урађене у Србији, рекао је председник Републике Александар Вучић након обиласка фабрике и представљања трамваја који су направљени у срцу Шумадије. Трамваје и возове које ћемо да радимо у нашој земљи на понос су радника, али и сваког грађанина ове земље. То показује колико се Србија променила, колико иде у бољем смеру и колико добро разумемо шта је то што морамо да радимо и у будућности.

Сименс је одлучан да Крагујевац постане железнички центар за производњу шинских возила у Европи. Слушајући наше људе који су представили цео пројекат, уверио сам се колико снаге и знања и памети имамо и колико смо добили нових технологија, али и колика озбиљност и одговорност је пренета на наше људе, рекао је Вучић и изразио наду да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо трамваје и возове произведене у Крагујевцу.

Најбоље време за Крагујевац и Шумадију тек долази јер ће у наредном периоду уследити много пројеката, у које ће бити уложено доста новца јер се мора урадити оно што није урађено годинама уназад, рекао је Вучић. Он је најавио изградњу најсавременије тест пруге у Сименсу, железничке пруге у дужини од 16 километара која ће повезати фабрике Сименса и МИНД парка: Собовица – Лужнице – крак Баточина. Ово је само део улагања у Крагујевац. Градиће се северна обилазница, значајна средства опредељена су за 650 километара канализационе мреже, али и за измештање топлане из центра града.

Поред тога, завршава се пројекат за реконструкцију Универзитетског клиничког центра, а вредност грађевинских радова је 35 милиона евра. Приводи се крају и пројекат за стадион „Чика Дача“. Биће то велелепан стадион какав Крагујевац и Шумадија заслужују, са 20 000 седишта.

Једино где суштински каснимо је Центар за матичне ћелије и то због пандемије коронавируса, али крећемо и то да радимо, казао је Вучић.

Крагујевац се налази у циклусу инвестиција какав не памтимо, рекао је градоначелник Никола Дашић, а чија укупна вредност прелази милијарду евра. Огромни капитални пројекти значајно ће променити град Крагујевац ширећи га створиће велики потенцијал за развој. Очекујемо да, после свега тога, Крагујевац експолодира у развоју и са популацијом, запошљавањем, са даљим развојем индустрије. Наш задатак је да стварамо лепши амбијент, поручио је градоначелник Дашић.

О великим пројектима за Крагујевац и Шумадију, председник Вучић је разговарао са градоначелником Дашићем, његовим сарадницима и представницима Шумадијског округа на састанку у Градској управи. Састанку су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, државни секретари Министарства здравља Мирсад Ђерлек и Александар Стефовски.