У складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом на територији Републике Србије, где је у последња 24 часа регистровано преко 1000 новооболелих од вируса COVID-19 и повећањем броја новооболелих на територији Шумадијског округа и града Крагујевца, координаторка за примену противепидемијских мера за град Крагујевац, чланица Штаба за ванредне ситуације и Градског већа за здравствену заштиту др Гордана Дамњановић наложила је од данас доследну примену свих противепидемијских мера и најавила пооштравање инспекцијског надзора.

Мере су следеће:

 1. Налаже се ЈКП Шумадија Крагујевац предузимање неопходних мера заштите у аутобусима јавног превоза, тако што ће се редовно обављати дезинфекција подова и додирних површина, приликом сваке паузе. Поред тога, неопходно је да возачи аутобуса носе заштитне маске, а уколико не постоји физичка баријера између возача и путника обавезно простор возача заштитити најлонском преградом. ЈКП Шумадија је у обавези да врши постављање и допуњавање контејнера са дезинфекционим средствима по пунктовима.
 1. Налаже се свим TAXI превозницима обавезно ношење заштитних маски од стране возача и путника, постављање заштитних баријера у виду најлонских преграда, као и обавезна дезинфекција додирних површина након сваког изласка путника.
 2. Налаже се свим управитељима стамбених јединица да као у време ванредног стања, примене све мере заштите становништва од заразних болести, а то подразумева: дезинфекцију заједничких улаза, степеништа, лифтова, свих додирних површина, затим постављање дезо-баријера на улазима које морају свакодневно бити натапане дезинфекционим средством. Исто тако, обложити најлоном тастатуре по лифтовима и остале додирне површине где је могуће облагање, како би се лакше вршила дезинфекција.
 3. Налаже се свим вртићима, школама, факултетима и осталим образовним установама на територији града Крагујевца примена свих противепидемиолошких мера у складу са препорукама надлежног министарства.
 4. Налаже се свим филијалама банака и ЈП Пошта Србије на територији града Крагујевца да спроведу све заштитне мере неопходне за спречавање ширења вируса: редовне дезинфекције подова и пултова, постављање дезо-баријера, дезинфекције банкомата, постављање дезинфекционих средстава на улазу у објекте. Поред тога, обавезно је ношење заштитних маски како запослених, тако и клијената.
 5. Налаже се бензинским станицама на територији града Крагујевца спровођење заштитних мера за спречавање ширења вируса:
 • елиминација контакта купаца са точилицама за гориво,
 • постављање дезо-баријера на улазима у објекте, као и
 • обавезно ношење заштитних маски и рукавица,
 • дезинфекција пултова и подова у објектима.
 1. Сви трговински објекти у обавези су да поставе на улазима дезо-баријере за дезинфекцију обуће. Поред тога, обавезно је постављање и средстава за дезинфекцију руку.

У објектима је обавезно ношење заштитних маски, како запослених, тако и купаца и добављача. Поред тога, запослени су у обавези да носе и заштитне рукавице.

Број купаца у објекту не сме бити већи од дозвољеног, а то је 1 купац на 4м², уз обавезну препоруку да купци не додирују артикле које не желе да купе.

 1. Налаже се свим јавним и приватним предузећима да доследно примењују мере заштите запослених од ширења заразне болести COVID-19, у складу са организацијом рада. Обавезно је ношење заштитних маски или визира, затим дезинфекција радног простора, постављање дезо-баријера и успостављање физичке дистанце од 1,5м до 2м.

  Неопходно је обезбедити довољне количине дезинфекционих средстава за дезинфекцију радних површина и руку.

 1. Налаже се угоститељским објектима: ресторанима, кафићима, баровима, салама за организовање славља, кладионицама и сл. строго поштовање радног времена у складу са чланом 9А Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID- 19 („Сл. гласник РС“ бр. 66/2020, 93/2020, 94/2020, 100/2020, 109/2020, 111/2020, 120/2020, 122/2020 и 126/2020).

Обавезно ја да физичка дистанца међу столовима у објекту буде 2м, затим постављање дезо-баријера на улазима, дезинфекционих средстава за руке, као и ношење заштитних маски за све запослене.

У пекарама и објектима брзе хране, физичко растојање међу купцима мора бити најмање 1,5м до 2м. Обавезна је примена заштитних маски, како за купце, тако и за продавце..

Број лица које се могу налазити у објекту мора бити усклађен са квадратуром (4м² по особи), уз забрану организовања прослава, рођендана, свадби, крштења и осталих свечаности за више од 30 особа.

По налогу Кризног штаба Владе РС од 2.9.2020. године, пооштрава се инспекцијски надзор над применом свих противепидемијских мера и налаже комунално – инспекцијским пословима, у сарадњи са санитарном инспекцијом Министарства здравља и полицијском управом на територији града Крагујевца, доследно спровођење инспекцијског надзора и покретање прекршајних поступака против свих који не поштују противепидемијске мере.