У организацији Народног музеја, Народне библиотеке „Вук Караџић“, Дома омладине, Историјског архива и Спомен парка „21. октобар“ богатим и разноврсним програмима на 14 локација у граду, Крагујевац се прикључио манифестацији „Музеји за 10“ којом се обележава Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја.

Ноћ музеја у Крагујевцу отворена је новом сталном поставком изложбе Политички живот у Крагујевцу у другој половини 19 века, аутора Наташе Милосављевић у Кући Светозара Марковића.

Велику пажњу публике привукла је Изложба скулптура и ситне пластике из Виминацијума са уличним перформансом у Галерији Куће Ђуре Јакшића. Поред предавања које је одржао Миомир Кораћ, директор Арехеолошког института у Београду и руководилац пројекта Виминацијум, посетиоце су у аутентичној одећи из тог периода дочекали римски легионари и девојке у тогама, а дух античког града дочаран је и храном из тог периода – старим врстама хлеба, колачима, урмама у меду…

Поставка је јако интересантна и презадовољан сам што је овако добар одзив публике за вечерашњи догађај, казао је градоначелник Никола Дашић. За посетиоце је ноћас отворена и Стара скупштина, али и Историјски архив, Театар, Дом омладине, музеји, галерије… Ноћ музеја намењена је свим генерацијама а нарочито младима, који имају прилику да чују, виде и науче нешто ново.

У Галерији Николе Коке Јанковића, поред сталне поставке Живети уметност публика може да види изложбу „Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре“, а у Амиџином конаку сталну мултимедијалну поставку „Од средњевековног трга до престоне вароши- хронологија историјског развоја града Крагујевца” као изложбу и презентацију „Хоћу и ја да знам“. У Конаку кнеза Михаила је археолошка поставка „Старији и млађи неолит на тлу централне Шумадије“ а у Уметничкој галерији је изложба „Аквизиције Народног музеја у Крагујевцу” и стална поставка „20. век – сликарство и скулптура из збирке Народног музеја”. У Малом ликовном салону је изложба слика „Сан смешног човека“.

За посетиоце је отворена и Стара скупштина са две сталне поставке „Пут стварања модерне српске државности“ и „Народне скупштине у Крагујевцу у 19. веку”.

Квалитет садржаја је одличан, мислим да ће публика моћи да ужива у празнику за љубитеље ликовне уметности и историјских тренутака који су обележили град Крагујевац трајно и одредили му даљи ток, као што је изложба у Кући Светозара Марковића која поново добија своју сврсисходност и значај постојања и функционисања, рекао је Миљан Бјелетић члан Градског већа за кутуру.  Када говоримо свеукупно о Ноћи музеја мислим да је ово најквалитетнија, да ће ово бити вече за памћење и да ће публика понети са собом лепе успомене.

У Галерији Народне библиотеке Вук Караџић посетиоци могу да виде двојезичну (српско – турску) документарну изложбу „Србија и Црна Гора у оријенталној збирци Историјског архива Шумадије у Крагујевцу”, у Књажевско српском театру изложбу фотографија „Мија Алексић – Бити глумац“, а у Галерији Дома омладине Ретроспективну изложбу архивске грађе рок групе Смак.

Изложба „Живот и дело Катарине Богдановић” приређена је за Ноћ музеја у Историјском архиву. У Музеју 21. октобар је изложба Крвави октобар – стрип и изложба Александра Зографа, а у Галерији Мостови Балкана је отворена изложба „У великом формату“ , реализована у сарадњи са Галеријом САНУ.