Витешку титулу носиоца Богојављенског крста 2023. освојио је седамнаестогодишњи Митар Шарковић, ученик Друге крагујевачке гимназије.

Имао сам жељу да пливам и раније за ову манифестацију али до сада нисам имао среће приликом жребања за учеснике. Ове године је другачија организација и одмах сам се пријавио. За први пут супер је осећај, каже Митар и наставићу и убудуће да учествујем. Митар се захвалио на подршци породици и пријатељима и честитао свим учесницима на витештву.

На 20. по реду такмичењу на језеру у Шумарицама, ове године пливало је  98 пливача међу којима је био и седмогодишњи Тадија који се већ други пут надмеће за витешку титулу.

Уз благослов Његовог преосвештенства епископа шумадијског владике Јована, манифестација под покровитељством града Крагујевца је добро организована и прошла је без икаквих проблема. Сви учесници су добро а у надметању и витештву победио је најбољи, казао је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић. Поред рекордног броја пливача на језеру у Шумарицама велики је и број посетилаца. Настављамо дугу традицију у духу наших верских обичаја и наставићемо и у наредним годинама да се окупљамо у великом броју.

Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт је рекао да је град Крагујевац поносан на манифестацију која се одржава већ 20 година и да из године у годину расте и добија карактер какав и заслужује. Ове године имамо другачији концепт манифестације, па 33 метара до Часног крста је могао да плива сваки пријављени кандидат који је добио благослов свог свештеника и обавио лекарски преглед. Међу пливачима је било и људи са стране. Све је прошло у најбољем реду и следеће године очекујемо још већи одзив, рекао је Стевовић, члан Градског већа.

Манифестацију ”Пливање за крст Часни” организовали су Епархија шумадијска, град Крагујевац, Градска туристичка организација и СПД Раднички. Пријатељима манифестације уручени су захвалнице и пригодни поклони, а учесницима захвалнице су уручили Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града, Ивица Момчиловић, заменик градоначелника и предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт.

На језеру у селу Дулене први пут је организовано пливање за Крст часни, учествовало је 14 пливача. Манифестација није била такмичарског карактера.