У Mузеју „21. октобар“ отворена је изложба „О фабрикама и радницима“ која приказује развој индустрије у Србији – технолошке процесе и достигнућа, као и друштвени контекст рада.

Изложбу је отворила Данијела Ванушић, помоћница министра културе и информисања, и том приликом казала да ова изложба из специфичног угла осветљава историјски период дуг више од једног века, као и да представља резултат сарадње Музеја Југославије и Музеја науке и технике.

Индустријска баштина полако добија своје заслужено место у области заштите културног наслеђа. Министарство културе и информисања препознало је уложени труд две институције и далo је безрезервну подршку развоју индустријске археологије чија несумњива вредност доприноси увећању укупног културног наслеђа наше земље, због чега га треба што више приказивати како домаћој, тако и страној публици, закључила је Ванушић.

Изложба „О фабрикама и радницима“ враћа нас у период почетка рађања индустрије који се десио под овим нашим небом, истакла је Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа. Веома је носталгична и лепа и посетиоце води од периода владавине кнеза Милоша Обреновића, од Тополивнице, преко блиставих тренутака Војно-техничког завода,  до 1953. године када је држава купила лиценцу од Фијата и када је направљена фабрика која је моторизовала целу Југославију, као и велики део Европе.

Данас је Крагујевац центар новој врсти индустрије. То је индустрија науке и знања, односно ИТ индустрија, тако да ћемо ми као савременици имати шта да оставимо нашим поколењима када они у будућности буду правили једну овакву изложбу, поручила је Илић Стошић.

Радован Цукић, виши кустос Музеја Југославије и један од аутора изложбе, казао је да је Крагујевац у свакој причи о индустрији у Србији незаобилазан, јер је с Тополивницом, а касније Војно-техничким заводом, односно, Црвеном Заставом, био колевка озбиљне индустрије. Значајно за друштвени контекст је чињеница да је Крагујевац колевка организоване борбе за радничка права. Крагујевац је град самоуправе и препознат је и признат као центар радничког самоуправљања, казао је Цукић.

Изложба „О фабрикама и радницима“ својим поетичним, а помало и носталгичним насловом представља све фазе индустријализације у Србији. Избор локалитета повезан је са пет великих индустријских центара у нашој земљи, а то су: Крагујевац, Зрењанин, Ниш, Лесковац и Бор. Музејски стручњаци су је оценили као најважнији музејски пројекат у 2021. години.