Градови побратими

Након демократских промена у Србији, Крагујевац је улагао велике напоре да успостави покидане везе са градовима побратимима и партнерима из иностранства. Неки од контаката су успостављени пре неколико деценија, али су услед изолације земље у међувремену били прекинути, док су неке везе, након успостављања нове власти, успостављене као потпуно нове. Крагујевац се, тако, данас може похвалити пријатељским односима са великим бројем градова у иностранству од којих су неки формализовани потписивањем одговарајућих докумената, док са другим бројем градова одржава садржајне контакте, али без потписаних докумената о братимљењу.

1. Прву ПОВЕЉУ о побратимству Крагујевац је потписао 1967.године са француским градом SURESNES (www.ville-suresnes.fr) и на тај начин се прикључио Светској федерацији градова близанаца под покровитељством Уједињених нација.

Сарадња са Сиреном била је прекинута у периоду од 1992-1997.године због одлуке овог француског града да, у периоду санкција према Србији, суспендије Повељу. Контакти и сарадња су настављени након промене власти у Србији.

2. Веома интензивну сарадњу Крагујевац остварује са румунским градом PITESTI (arg.pitesti.ro), са којим је 1971.године закључио Протокол о сарадњи и који је, након три деценије веома успешне сарадње, прерастао у ПОВЕЉУ о братимљењу.

3. Исте године, 1971, закључена је и ПОВЕЉА о братимљењу са пољским градом BIDGOSCEM (www.bydgoszcz.pl).

4. Од 1975.године на снази је и ПОВЕЉА о пријатељству и сарадњи са италијанским градом CARARA(www.comune.carrara.ms.it), исте године 20. октобра потписана је и Повеља о братимљењу са градом ФОЧА из Републике Српске.

5. Након Протокола о сарадњи (из 1977.), 18. маја 2002.године потписана је ПОВЕЉА о братимљењу са пољским градом BIELSKO BIALA (www.bielsko-biala.pl).

6. На иницијативу америчког града SPRINGFIELD (www.ci.springfield.oh.us)/ у Крагујевцу је 16. јула 2002.године потписана ПОВЕЉА о братимљењу.

7. Трогодишња успешна сарадња и пријатељство са градом Reggio Emilia (www.municipio.re.it) потврђени су Повељом о братимљењу 27.01.2004.године.

Поред ових, Крагујевац сарађује са још неким градовима у иностранству, на различите начине. Нарочито је изражена сарадња са немачким градом Инголстатом и Хановером, преко којих је немачка влада пружала помоћ Крагујевцу .

Од фебруара 1982.године, град Крагујевац је члан Светске уније градова страдалника, градова мира. Од 1991.године је члан Међународног удружења градова добитника “ Весника мира “ што је значајно признање које је градКрагујевац добио од стране Уједињених Нација.

13. новембра 2008.године покренут интернет сајт посвећен братимљењу градова – www.twinning.org. Израда сајта реализована је од стране Савета европских општина и региона CEMR међународне организације која окупља асоцијације локалних власти из целе Европе. Такође, истичемо да је Стална конференција градова и општина, као члан CEMR, имала значајну улогу при изради презентације и то тако што је учествовала у осмишљавању садржаја сајта, али и спровела превођење сајта на српски језик.

ГрадДржаваСтатус
СиренФранцускаПовеља о братимљењу
БидгошчПољскаПовеља о братимљењу
ПитештиРумунијаПовеља о братимљењу
ТренчинСловачкаУговор о пријатељству и сарадњи
ОхридБЈР МакедонијаУговор о братимљењу
КарараИталијаПовеља о пријатељству и сарадњи
Бијелско БјалаПољскаПовеља о братимљењу
Ређо ЕмилиаИталијаПовеља о братимљењу
SuncheonКорејаСпоразум о пријатељству и сарадњи
Бат-YамИзраелСпоразум о сарадњи
ДрамаГрчкаПротокол о сарадњи
СпрингфилдУСАПовеља о братимљењу
ОполаПољскаПротокол о сарадњи и пријатељству
ИнголштатНемачкаПротокол о сарадњи и пријатељству
ХановерНемачкаПротокол о сарадњи и пријатељству
Мостар БИХПротокол о сарадњи и пријатељству
ФочаРепублика СрпскаПротокол о сарадњи и пријатељству
КарловацР. ХрватскаПовеља о братимљењу
МогилевБелорусијаПовеља о братимљењу
СмоленскРусијаПротокол о сарадњи и пријатељству
БарЦрна ГораСпоразум о сарадњи
ЈерихонПалестинаСпоразум о сарадњи
Општина Стари град СарајевоБИХСпоразум о сарадњи
КијовЧешка РепубликаМеморандум о сарадњи
НингбоКинаМеморандум о разумевању
Зубин потокАП Косово и МетохијаСпоразум о сарадњи (иницијатива Владе РС)
СплитХрватскаПовеља о братимљењу
СјанКинаСпоразум о сарадњи