Поводом Европског дан борбе против трговине људима који се од 2007.године обележава 18. октобра, организовано је и онлајн предавање, у просторијама Градске управе, проф. Слободана Савића, специјалисте судске медицине, на тему „Едукацијом против трговине људима“ за све чланове локалног Тима за борбу против трговине људима. Током предавања учесници су били упознати са свим облицима трговине људима и начинима како да препознају жртве трговине људима. Током предавања акценат је стављен на значај и улогу судске медицине у прегледу жртава трговине људима.

Према проценама, преко 2,4 милиона деце, жена и мушкараца приморано је на проституцију, служење у кућама, рад на пољима, просјачење, бракове, на кривична дела и на остале видиве сурове експлатације.

Циљ активности које спроводи локални Тим за борбу против трговине људима града Крагујевца „Крагујевац против трговине људима“ јесте, да се средствима у оквиру пројекта „Од опасности до сигурности: Унапређење заштите жртава трговине људима у Србији“ уз подршку Међународног комитета спаса, Удружења грађана Атина и подршку Стејт департмента, настави мотивисање заједнице у борби против трговине људима, како би поруке допрле до што већег броја суграђана, а стручна јавност се мотивисала на веће учешће.

Према речима чланице Градског већа и координаторке локалног Тима за борбу против трговине људима др Гордана Дамњановић, изузето је важно да ми као тим одговорно под вођством Министарства унутрашњих послова Србије у чијој је ингеренцији трговина људима, приступимо пре свега превенцији и едукацији а затим и препознавању свих облика трговине људима и подстакнемо промену свести наших суграђана.

У оквиру обележавања Европског дана борбе против трговине људима, након онлајн обуке биће одржанаи панел дискусија на којој ће бити представљени резултати анкете колико заправо знамо о трговини људима и коме се обратити за помоћ али и размене информација о будућем раду и активностима Тима, која ће се одржати 16.октобра у просторијама Црвеног крста са почетком у 11ч. У недељу 18.октобра у шопинг центру Плаза од 17ч биће подељен информативни материјал поводом Европског дана борбе против трговине људима. Истог дана на локалној телевизији Крагујевац – РТК, биће емитован филм на тему трговине људима, најавила је Марија Ђоковић, координаторка програма.