Полагањем венаца на три локације, крај Споменика на Метином брду, Споменика палим Шумадинцима у Малом парку и на Старом војничком гробљу у Шумарицама, Крагујевац је обележио Дан ослобођења у Првом светском рату. У име града венце су положили председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, заменик градоначелника Ивица Момчиловић, заменик председника Скупштине Зоран Младеновић и чланови Градског већа др Гордана Дамњановић и Милан Бјелетић, затим делегације Војске РС и удружења.

Крагујевац одаје пошту јунаку Првог светског рата Радоју Љутовцу који je оборио први авион, пошту првом батаљону шестог пука Дринске дивизије који је први умарширао на његову територију и ослободио га, Крагујевчанима, официрима, подофицирима и војницима који су дали живот за слободу. Сећамо се и становништва које је изгубило живот у овим ратним годинама, рекао је председник Скупштине Мирослав Петрашиновић. Велика разарања и болести које су се десили у тешким годинама рата, погодили су становништво али јуначка српска војска предвођена краљом Петром I и Александром I Карађорђевићем успела је да извојева слободу. Дан када је јуначки пук умарширао у Крагујевац, 27. октобра 1918. године је дан када је Крагујевац ослобођен у Првом светском рату и уврштен је у календар важних празника. Ове године због епидемије обележавамо на нешто другачији начин, али у наредним годинама планирамо свечане академије и бројне догађаје да се на достојанствен начин одужимо жртвама наших предака.

Током Великог рата Крагујевац је био седиште Врховне команде Војске Србије на челу са регентом Александром Карађорђевићем и генералима Радомиром Путником, Живојином Мишићем, Степом Степановићем и другим војсковођама.

Крагујевац и сви Крагујевчани врло су поносни на своју историју. У знак сећања на ослободиоце у Првом светском рату који су херојском жртвом у јуришу за кратко време успели да се врате у земљу и ослободе народ од окупатора. Њихов подвиг и данас се изучава у војним уџбеницима а ми смо ту да се сетимо свих њих. У годинама које долазе бићемо на овим истим местима врло поносни на њихову улогу у годинама Првог светског рата и на то што смо њихови потомци, рекао је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника.

Важни историјски догађаји не смеју да склизну само у сећање, поручио је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Споменик палим Шумадинцима симболично осликава посебне историјске епохе и трагичне догађаје страдања Срба у Првом светском рату. У свом идентитету Крагујевац негује културу сећања а сваким датумом генерацијама преносимо систем вредности.

Град Крагујевац дужну пажњу и велику почаст одаје свима онима који су у ослободилачким ратовима положили своје животе бранећи своју земљу и камен своје отаџбине. На дан ослобођења у Првом светском рату, полажемо венце испред споменика које као Крагујевчани, у меморијалном парку Шумарице, поштујемо и дугујемо велику захвалност ослободиоцима – рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, која је у име града са Зораном Младеновићем, замеником председника Скупштине града положила венац крај споменика Шумадијској дивизији у Шумарицама.