Полагањем венаца крај споменика Палим Шумадинцима у Крагујевцу је данас обележен 15. септембар Дан пробоја Солунског фронта 1918. године.

Венце су положили представници Удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920. „Војвода Радомир Путник“, Војске Републике Србије а у име града Крагујевца, заменик градоначелника Ивица Момчиловић и председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Дан пробоја Солунског фронта, ове године први пут обележавамо као државни празник за шта је била потребна мудрост и одлучност врха Републике Србије да донесе такву одлуку, казао је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Овај дан како се данас празније у Србији и како га данас обележавамо у Крагујевцу на исти начин обележава се у Бања Луци, Приједору и осталим градовима у Републици Српској. Тако показујемо јединство српског народа са обе стране Дрине и шта смо све урадили да бисмо се изборили за једну слободну државу. Људи који су пробили Солунски фронт омогућили су нам да данас живимо и стварамо. Много пута смо говорили о томе колико је становника Србија изгубила током Првог светског рата а да није било пробоја Солунског фронта ко зна ко би данас био на овим просторима и ко зна чији би држављани и којих земаља били настањени у нашем граду и нашој земљи. На овај начин исказујемо поштовање онима који су нам извојевали слободу а највећи значај празника је што се први пут истиче Петрашиновић, обележава са обе стране Дрине.

Пробој Солунског фронта почео је у зору 14. септембра 1918. године, а резултат те операције били су капитулација Бугарске, Аустро-Угарске и Немачке, ослобођење Србије, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.