Међународни дан породице обележен је данас манифестацијом на отвореном, на стадиону ФК Јадрана, на простору који користи Удружење „Без глутена“, у организацији Саветовалишта за брак и породицу Центра за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ под покровитељством Града Крагујевца. Победницима конкурса под називом „Моја породица“ уручене су награде, а овогодишња манифестација била је посвећена породицама које имају члана особу са инвалидитетом.

Ове године смо посебну пажњу усмерили на цивилни сектор и на бројна удружења која помажу породицама да остану јаке, чврсте и стабилне. Да би једна породица опстала ако има члана који је особа са инвалидитетом или менталним потешкоћама, постоје бројни сервиси, прихватилишта, дневни боравци, бројне услуге у области социјалне заштите које морају бити лиценциране, и оне су та пружена рука која олакшава једној породици суживот у заједници. Најновија услуга је лични пратилац. То је услуга коју тренутно остварује 27 родитеља у нашем граду. Потребно је још средстава и још много других услуга.

Задатак једне одговорне локалне самоуправе је да, пружајући социјалне услуге широког спектра лиценцираних пружалаца услуга, помогне породици да лакше живи, да остане снажна и јака – казала је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Гордана Петронијевић, директорка Саветовалишта за брак и породицу истакла је да је породици потребна правовремена и континуирана подршка.

Представници удружења су се потрудили да организују ликовне радионице у оквиру својих удружења и учествују на наградном конкурсу који је расписан крајем априла на тему „Породица“. Сваки рад има своју поруку, а неке од њих су  да је породица у срцу, да је породица вредност, да је то место где је човек сигуран, срећан и задовољан. То су њихове поруке, а наша је одговорност да им то омогућимо – казала је Гордана Петронијевић.

Милан Стошић, председник Савета за унапређење положаја ОСИ захвалио се организаторима и истакао да је овогодишња манифестација поводом Међународног дана породице  инспирисана односом града према особама са инвалидитетом.

Крагујевцу заиста може да служи на част све оно што чини за унапређење положаја особа са инвалидитетом и оснаживање њихових породица.

Подршка породице особи са инвалидитетом, јако је важна. На личном примеру сам осетио снагу породице у 11 години, када сам остао без вида. Касније, када сам основао своју породицу, она ми је била инспирација за све оно што сам у животу чинио и постигао. Нека овај дан буде још један добар повод и инспирација да особе са инвалидитетом не доживљавамо само на основу онога што не могу, него афирмишемо оно што могу – казао је Стошић.

Град Крагујевац је за победнике ликовног конкурса на тему „Моја породица“ обезбедио награде – слаткише, спортске реквизите и кућне апарате, уз које се породица боље дружи. У недељу, 15. маја биће организован породични излет у Борач, за награђене малишане и чланове њихових породица.