У фокусу Светског дана менталног здравља у Крагујевцу су биле особе које су прележале Ковид 19 и након тога имају неку од менталних сметњи. Саветовалиште за ментално здравље Дома здравља Крагујевац и Удружење особа са менталним здрављем Луна у сарадњи са Црвеним крстом, од 10 до 13 сати организовали су акцију током које су заинтересовани суграђани могли да обаве разговоре са стручњацима из те области.

Ове године када говоримо о менталном здрављу сенка Ковид – а 19 је итекао бацила тамне тонове на наше ментално здравље, не само у Крагујевцу и Србији него и шире, истакла је проф. др Славица Ђукић – Дејановић саветница председнице Владе Србије. То се посебно односи на три категорије – здравствене раднике који су у свакодневном контакту са озбиљно оболелима, особе које сазнају да су инфициране и то је огромна траума, а трећа група су они који су већ били болесни односно изгубили најдраже због болести и за њих су потребни посебни протоколи јачања менталног здравља.

Град Крагујевац ће као и до сада подржавити Дом здравља који је пионир у много чему. Саветовалиште за ментално здравље на нивоу Дома здравља једно је од првих у земљи, подсетила је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, као и кориснички сервис Удружење Луна које пружа подршку особама са менталним потешкоћама, али је доступно свима којима је помоћ потребна. У том смислу подржаћемо иницијативу Дома здравља и Црвеног крста да Крагујевац буде први у протоколима за лечење односно откривање последица коорнавируса у домену менталног здравља.

Према речима Василија Антића директора Дома здравља, после сваког таласа епидемије број људи који долазе у саветовалиште се повећавао. У складу са протоколом Светске задравствене организације одлучили смо да први у Србији лечимо менталне проблеме код суграђана који су прележали Ковид -19. То су углавном депресија, анксиозност, нервоза, страх од смрти, проблем са спавањем и заборавност. Ментални проблеми су веома тешки и наша подршка ће омогућити пацијентима да постану поново радно активни, срећни и задовољни.

То смо таргетирали као велики проблем у претходних годину дана, а нарочио после децембарско јануарског таласа који је однео много жртава. Пораст броја пацијената који су се жалили на менталне сметње је експлодирао после марта, истакла је психијатар Сузана Перовић председница Управног одбора Удружења Луна.

За све који након прележаног Ковид – 19 имају неке последице у менталном функционисању, на услузи ће им бити постковид саветовалиште у просторијама садашњег саветовалишта сваке прве и треће среде у месецу, а ако буде потребе, биће и додатних термина.

Проблеми са менталним здрављем се крећу у распону од брига које сви ми пролазимо у свакодневном животу до озбиљних дугорочних стања, подсетила је Невенка Богдановић секретар Градске организације Црвеног крста. Већина људи који имају проблема са менталним здрављем могу их преболети или научити да живе са њима, нарочито ако им се у раној фази пруже помоћ и подршка.