Минутом ћутања и полагањем венаца крај Споменика ослободиоцима одата је почаст борцима и обележена 79. годишњица Игманског марша, једне од најзначајних операција током Народно-ослободилачке борбе у Другом светском рату. Венац је у име града положио Зоран Младеновић, заменик председника Скупштине града и представници СУБНОР-а.

Историја српског народа саткана је од сталне борбе за очување државности и животног простора, идентитета и слободе. Током историје многи су имали идеје и небројано покушаја да нам то исконско право које припада појединцу и сваком народу одузму. У годинама рата основна идеја је била слобода и људи су ишли у борбу без предуслова, у борбу за слободу и право за живот. Ми данас имамо све то за шта су се они борили зато је наша дужност да отргнемо од заборава њихову жртву и наставимо да се боримо за боље услове за живот сваког појединца, каже Зоран Младеновић, заменик председника Скупштине града.

Народ који се сећа својих хероја и не заборавља изгубљене животе, негује традицуију антифашизма, родољубља и чува успомену на све оне који су положили живот за одбрану и част своје земље. Како су они радили тада, тако ћемо и ми данас, чуваћемо своју земљу, чуваћемо Србију, поручио је Зиројевић, председник СУБНОР-а Србије.

За рад и допринос у организацији Савеза удружења бораца НОР-а Србије традиционално су додељена највиша признања СУБНОРА-а Србије – Медаља борцима, намењена људима који су деценијама пролазили пут и борили се да ова организација остане оно што је био антифашистичка, хуманитарна и патриотска организација. Председник СУБНОР-а, Зиројевић данас је уручио медаље Милутину Ђурђевићу и пуковнику Чеди Драгојевићу.

Иначе, Игмански марш изведен је у ноћи између 27. и 28. јануара 1942. године, када је 500 бораца Прве пролетерске бригаде по великој хладноћи и дубоком снегу, кренуло преко планине да би дошли до тада ослобођене Фоче. Тај марш је постао легенда, а данас велика међународна манифестација антифашизма.