Полагањем венаца крај споменика у Илићеву, Маршићу и Грошници обележена су Три октобра, манифестација којом Крагујевац чува сећање на невино страдало становништво које је немачка војска стрељала 19. октобра у ова три села. Као чин освете тог дана убијено је више од 400 недужних цивила, спаљена су сва три села а то је био само почетак одмазде окупатора, као увод у трагедију коју Крагујевац и читав свет памте.

Крагујевац је ових дана засут сећањима и свету шаље две поруке. Једна је да Крагујевац и Крагујевчани имају право на незаборав на страдале претке који имају посебно место у нашим срцима. Друга порука је да страдања која су се десила не смеју да се понове. Сваки народ сам мора да се бори са својим пошастима и тако ће се неправде најлакше спречити, јер такав терор никада не сме да се понови, казао је заменик председника Скупштине Зоран Младеновић.

Комеморативни скупови одржани су крај споменика страдалим грађанима у Илићеву, Маршићу и Грошници, а свештенство Епархије шумадијске одржало је опело.

Крај спомен обележја у селима недалеко од Крагујевца почаст су одали и положили венце потомци стрељаних, представници града, установа, СУБНОР-а, политичких странака и организација, савета месних заједница, мештани села и ђаци основних школа из тог дела града.

Сваке године на више локација у граду Крагујевцу комеморативним скуповима и полагањем венаца сећамо се жртава и злочина који се десио 1941. године. У октобру у Крагујевцу се преплићу два осећања – осећање туге због недужно страдалих и поноса због њихових жртава које су они поднели за слободу српског народа. Данас смо поносни и због тога што смо део једног антифашистичког друштва, каже заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

Обележавањем октобарских комеморативних свечаности из Крагујевца се целом свету шаље порука која живот ставља на прво место. Манифестације којима се традиционално обележава крагујевачки октобар носе поруку мира и опомињу да се историја не заборавља али и да не сме да се понови.

Сећање никада не сме да избледи. Крагујевац као град страдалник и град херој мора да негује културу сећања на све невино страдале током Другог светског рата. Једини грех страдалих мештана села недалеко од Крагујевца те 1941. године јесте било то што су се нашли на путу окупаторских војника. Рат и лишавање људског живота никада нису доносили решење. Сваког октобра Крагујевац шаље снажну антиратну поруку – поручио је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Злочин почињен 19. октобра у селима Илићеву, Маршићу и Грошници чини целину као увод у масовно стрељање два дана касније у Крагујевцу, као освета за побуну српског народа који није пристао на то да буде покоран. Према историјским подацима тог дана је погубљено 415 недужних људи и спаљена су ова три села на путу Крагујевац – Горњи Милановац.