Јавни конкурс за финансирање/суфинансирање програма/пројеката удружења/организација у области културе на територији града Крагујевца у 2022. години биће отворен сутра, 10. фебруара и обjављен на званичној интернет страници града Крагујевца. Предлагачи могу бити удружења регистрована за обављање културне делатности чије је седиште  на територији града Крагујевца, као и самостални уметници којима је такав статус утврђен на основу Закона о култури и који могу у партнерствима са другим организацијама или удружењима да аплицирају. Опредељени износ средстава за овогодишњи конкурс је 40 милиона динара.

Очекујемо нове идеје које ће помоћи да додатно обогатимо културну понуду града Крагујевца и које ће створити нову публику. Сматрам и да смо током претходних година имали слуха за такве идеје од којих су неке прерасле у данас препознатљиве фестивале који су формирали нову публику. То је фестивал електронске музике VIBE, Шумадијски интернационални филмски фестивал, Фестивал музичке омладине града Крагујевца, Фестивал уметничке фотографије Фоторама, Гружански песнички сусрети, Фестивал камерне музике и др. Културни идентитет једног града се не заснива само на устаљеним манифестацијама, већ и на изградњи нових – каже Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Рок за подношење предлога пројеката је 12. март. Области које ће бити заступљене у оквиру јавног конкурса су музичко стваралаштво, ликовне уметности, примењене уметности, дизајн, архитектура, уметничка фотографија, позоришна уметност, филмска уметност, народна игра, класичан балет, модеран плес, дигитално стваралаштво и мултимедија, превођење културне баштине, архивске грађе, савременог стваралаштва у дигиталну форму, улична уметност, мјузикл, пантомима и др.

Град Крагујевац расписује конкурс за пројекте у култури од 2015. године.

На тај начин остварен је неопходни континуитет. И ове године опредељена су значајна финансијска средства, а Крагујевац се по издвајањима за овај конкурс, у неколико претходних година, нашао одмах иза Новог Сада, закључио је Бјелетић.