Од инклузивне фоторадионице до изложбе – „У светлости и у сенци“, назив је пројекта који трећу годину заредом организује Форум младих са инвалидитетом Крагујевац а у циљу афирмације, едукације и равноправне партиципације особа са инвалидитетом животу своје заједнице.

Организовањем четворомесечних радионица, које су водили признати и више пута награђивани крагујевачки фотографи Иван Стојановић и Александар Буђевац, особе са инвалиидитетом су биле у могућности да стекну напредна теоретска знања и да усаврше постојеће вештине. После радионица предавачи су селектовали најуспелије фоторадове полазника и припремили их за излагање, чиме је испуњен један од најважнијих циљева пројекта, а то је оснаживање особа са инвалидитетом да самостално – јавно излажу своје радове. Тако су на три атрактивне локације у граду, испред Прве крагујевачке гимназије, у Великом парку и пешачкој зони у центру града постављени фотопанои са 48 радова полазника.

Током трогодишњих радионица и изложби које финансијски подржава град Крагујевац, фотопанои су постали јединствено место за промоцију стечених вештина особа са инвалидитетом и упознавање шире јавности са њиховим креативним, естетским и уметничким потенцијалима.