У организацији Министарства омладине и спорта, а у сарадњи са Националном асоцијацијом канцеларија за младе, у Крагујевцу је одржан трећи од укупно шест округлих столова на тему израде Нацрта закона о изменама и допунама Закона о младима и ревизије Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

Испред Министарства омладине и спорта, округлом столу су присуствовали државни секретар Милан Савић, саветница министра Снежана Клашња и начелник Одељења за стратешке, нормативне, правне и оперативно-аналитичке послове Александар Воштић, а у дискусији су учествовали представници удружења младих, ђачких и студентских парламената. У име града присутне је поздравио Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом, а округлом столу присуствовао је и Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

Посебан акценат је стављен на приоритетне теме, а то су:  запошљивост младих, њихов положај у друштву, здравље и безбедност, формално и неформално образовање, каријерно вођење и саветовање младих, као и на сва питања која су од интереса за младе.

Град Крагујевац се свакодневно труди да унапреди положај младих и да им помогне на најбољи могући начин. Организујемо низ акција које прате унапређење свих ових принципа који су утврђени како националним, тако и локалним законским оквирима. У овом тренутку спроводимо једну активност која унапређује предузетништво код младих. Ушли смо и у поступак организовања стручног форума који ће се бавити потребама привреде, могућностима Универзитета, а све у циљу што веће запошљивости младих – рекао је Стефан Јовановић.

 Милан Савић, државни секретар Министарства омладине и спорта истакао је да је Закон који је на снази од 2012. године, добро прихваћен и добро  спроведен, На основу свих резултата и анализа од 2014. године до данас, сматра да постојећи Закон није потребно у потпуности мењати или доносити нови Закон, већ само изменити поједине чланове. Када је реч о Крагујевцу, Савић је истакао да град веома добро спроводи омладинску политику, и има слуха за потребе и проблеме младих. Упознат је са тиме да постоји Локални акциони план за младе, Канцеларија за младе и помоћник градоначелника који се бави питањем омладине и сарадњом са Универзитетом.

Као и у целом свету, највећи проблеми младих и код нас су запошљавање, квалитетно образовање и ментално здравље младих, поготово у пандемијском периоду. Према ЕУРОСТАТ-у, током пандемије је у 2020. години незапосленост младих у Европи порасла, док је у Србији тај проценат био у опадању. Сада смо на неких 20,5 процената, а били смо на 21 проценат, што је свакако много боље од 2014. године, када смо били на 34,6 процената. Највише пажње ћемо посветити репрезентативности организација, бољој координацији у омладинском сектору између главних доносиоца одлука, на већој укључености младих и репрезентативности омладинског сектора у свим битним сферама нашег друштва – казао је Милан Савић.