Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом одржао је четврту редовну седницу на којој су разматрани конкурси из области социјалне заштите и иницијатива за формирање радног тела за праћење примене Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период 2020-2024. године.

Свеприсутност, разумевање, ослушкивање потреба особа са инвалидитетом, као и конструктиван дијалог су начини да Град помогне у побољшању положаја особа са инвалидитетом, истакла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Седница Савета у овом тренутку је добродошла, с обзиром на чињеницу да се до краја месеца планира буџет за наредну годину. Ми смо једна од ретких јединица локалне самоуправе која већ током месеца јуна и јула расписује позив за предлоге програма рада за наредну годину. У складу с тим се предвиђају финансијска средства за финансирање цивилног сектора за наредну годину, како за програме рада удружења, тако и за пројектне активности.

Град Крагујевац пружа разноврсне услуге у области социјалне заштите, међу којима су: обезбеђени превоз специјалним комби возилима, различити видови дневног боравка и прихватилишта, као и лични пратилац који представља нови вид услуге.

Поред мобилности и инклузивног образовања, казала је др Дамњановић, запошљавање је један од проблема с којима се особе са инвалидитетом суочавају. У вези с тим нас веома радује да су на данашњој седници Савета присуствовали припадници цивилног сектора и да смо говорили о једном социјалном предузећу које ће радно ангажовати три особе са инвалидитетом.

Према речима Милана Стошића, председника Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом, положај особа се инвалидитетом је у Крагујевцу бољи него у другим срединама због квалитетне сарадње с локалном самоуправом и другим институцијама. Савет представља спону између наших удружења и извршне власти Града, тако да на седницама имамо прилику да разговарамо о проблемима који се лакше решавају када се разумеју и уваже.