Панел/трибина „Причајмо о здрављу – очување репродуктивног здравља младих у организацији Министарства за бригу о породици и демографију, Града Крагујевца и Канцеларије за младе, којој су присуствовали представници основних и средњих школа, удружења младих и студентских парламената, одржана је данас у сали Скупштине града.

Након поздравне речи Стефана Јовановића, помоћника градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом, учесницима трибине су се обратити Александра Чамагић помоћница министра, Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Андреја Бошковић из Саветовалиште за младе и Маја Веселиновић, Омладина ЈАЗАС.

Сама чињеница да је формирано посебно министарство за бригу о породици, довољно говори о намери Владе Србије да се породица врати тамо где јој је место, а то је сигурно централно место у друштву. Ми се трудимо, наравно у сарадњи са Владом, да помогнемо породици да што лакше прође кроз ову кризу коју нам је донела пандемија. Подржавамо бројне пројекте и активности широм земље, а један од њих је овај данас, чијем представљању присуствујемо. Наставићемо то и даље да радимо, а кроз нека законска решења ћемо наставити да унапређујемо положај породица, породиља, и да бринемо о томе, да пар који жели да заснује породицу осети да га држава подржава, од најмлађег узраста детета све до одрастања. Када је реч о данашњој теми, свесни смо да је она још увек табу. И данас када су деци лако доступне разне информације, путем интернета, и даље се плаше да открију свој идентитет када нешто желе да питају, плаше се да питају код куће, плаше се да питају у школи, не знају коме би се у саветовалишту обратили. Нажалост, упућени су сами на себе, на своје окружење, на интернет, друштвене мреже, а наш задатак је да их на оваквим трибинама охрабримо да питају и ослободимо тог страха – казала је Александра Чамагић, помоћник министра.

Саветовалишта која постоје при здравственим установама, у четвртини градова у Србији, су право место где млади могу да се добију тачне и проверене информације од стручних лица, објашњава Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Покушавамо да кроз стручни рад саветовалишта за очување и унапређење репродуктивног здравља младих, младе упутимо да буду свесни и одговорни одлука које доносе и реперкусија на њихов будући живот, да када ступе у сексуалне односе треба да се заштите од полно преносивих болести, да би били здрави родитељи у будућности. Моја порука младима је да им је, када је реч о репродуктивном здрављу, најпотребнија тачна и правовремена информација. То место обично није породица, систем образовања обично не у пуној мери, већ искључиво саветовалишта која раде при здравственим установама и која су прилагођен раду са младим људима са вршњачким едукаторима, у свакој локалној средини – казала је Гордана Дамњановић.