Једну од најзначајнијих манифестација Установе Спомен – парк Крагујевачки октобар, Октобру хододарје – ОКТОХ отворио је концерт Крагујевачког симфонијског оркестра и хор Опера Нова.

У холу Друге крагујевачке гимназије почеле су музичке свечаности на којима је од 1975. године учешће узео велики број уметника из целог света. Серија концерата одржава се, непосредно пре и после Великог школског часа, у знак сећања на стрељане грађане Крагујевца октобра 1941. године.

Чином даривања свог умећа уметници се поклањају невиним жртвама и придружују осталим уметницима који су ову трагедију трансформисали у уметнички чин и општељудску поруку из овог града која би требало да има свој ехо у читавом свету.

У оквиру ОКТОХ – а у сали Прве крагујевачке гимназије наступиће 13. октобра пијаниста Јакуп Њевјадомски из Пољске, 19. октобра Крагујевачки академски оркестар акордеониста, 26. октобра ГКО Шлезингер и солиста Марко Џомба, док ће Ансамбал cello затворити ОКТОХ 29. октобра.

Под слоганом  „Живот после“ у Књажевско – српском театру, Јокаимфест отворен је представом Употреба човека Александра Тишме. Поред тога, у званичној конкуренцији за награде су представе Као да крај није ни сасвим близу Маје Пелевић, Блудни дани куратог Џонија по роману Филипа Грујића, Само глас Нине Плавањац, Наш магацин Тјаше Мислеј, И коње убијају, зар не по роману Хораса Мекоја и Ако дуго гледаш у понор по роману Енеса Халиловића, која је на програму 15. октобра.