Савез слепих и слабовидих Србије је уз подршку града Крагујевца организовао трибину о заштити и безбедности деце на интернету о којима је слепој и слабовидој деци, али и члановима удружења особа са другим инвалидитетима говорио председник Центра за несталу и злостављану децу, Игор Јурић.

Велики број слабовидих и слепих грађана Србије у великом броју су корисници интернета и друштвених мрежа и о њима се не води довољно рачуна, нити размишља о томе са каквим се проблемима сусрећу кроз своје одрастање и свој живот, рекао је Игор Јурић и најавио да ће у наредном периоду радионице, презентације и филмове прилагодити слепим и слабовидим особама. Предатори на интернету у сваком детету врло ефикасно проналазе слабу тачку, а особе са инвалидитетом или особе са лакшим интелектуалним тешкоћама су посебно осетљива група људи. Они врло емотивно прихватају захтеве за пријатељство, емотивно комуницирају са људима и знају да буду повређени када из комуникације треба да изађу. Наше досадашње искуство у судским процесима који су завршени или су у току је показало да су они осетљива група људи и врло лаке и озбиљне мете предатора на интернету, због чега је јако важно да им се много више посветимо и упозоравамо како комуникација може да их доведе у велики проблем и заврши се трагично, поручио је Јурић. Савез слепих и слабовидих пријатељ је и сарадник Центра за несталу и злостављану децу а град Крагујевац партнер са којим од наредне школске године, најавио је Јурић, на много вишем нивоу планирамо остварење амбиција Центра.

Подршка особама са инвалидитетом је један од приоритета града Крагујевца и ослушкујући их помажемо их кроз пројектне активности. Игор Јурић о безбедности на интернету, превенцији трговине људима у Крагујевцу говори већ трећи пут. И особе са инвалидитетом су у ризику да постану жртве сајбер насиља јер су савремене технологије доступне и њима. На данашње предавање позвана су и друга удружења која окупљају све особе са инвалидитетом, а то је у з подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, један искорак који град Крагујевац чини да их додатно оснажи и ојача. Претпоставља се да је у светској популација 11% особа са инвалидитетом, а што се тиче града Крагујевца у удружењима  је активно готово 2000 особа са инвалидитетом.

Савез слепих Србије организује радионице о безбедности и заштити деце на интернету у више градова Србије. Да велики број слепе и слабовиде популације користи нове технологије потврдио је Милан Стошић, председник Окружне организације. У овој области постоји могућност злоупотреба и насиља, због чега смо овом превентивном радионицом у Крагујевцу желели да скренемо пажњу на низ опасности које постоје и на који начин треба да се заштите не само слепа и слабовида деца и омладина, већ и остала популација.