Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, генерал мајор Војске Србије Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије, Жељко Зиројевић, председник СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије и  Дејан Миленковић, председник Савета месне заједнице Дулене открили су данас спомен обележје капетану прве класе, пилоту Ото Сепу, хероју Априлског рата у Дуленима. Ото Сеп, рођен је 1909. године у Тузли, школовао се у Земуну, а рат га је затекао на месту комаданта 110. ловачке ескадриле. Судбина пилота Краљевине Југославије је одредила да његова вечна кућа буде на обронцима Гледићких планина. На иницијативу Савета месне заједнице Дулене, уз подршку СУБНОРА-а и града Крагујевца после осамдесет година постављено је спомен обележје не само пилоту Сепу већ симболично и свим борцима који су први пошли у борбу против фашизма и нацизма, априла 1941. године.

Човек који је дао заклетву својој отаџини није размишљао ни једног тренутка да ли ће кренути и положити живот за њу, учинио је то добровољно, достојанствено бранећи слободу и част српског народа и земље. Са осећањем дубоке захвалности одајем признање Ото Сепу. Време је показало да његова жртва није била узалудна. Ово место је велико по срцу и по части које негују мештани Дулена и захваљујући томе он је сахрањен  а његов гроб сачуван. Хероји који су јуначки изгубили животе бранећи државу којој су се заклели  заслужују достојно спомен обележје и свако друго поштовање, рекао је градоначелник Никола Дашић.

Подизањем споменика пилоту, хероју Априлског рата, Ото Сепу исправљамо вишедеценијску неправду учињену свим борцима који су први пошли у борбу против фашизма и нацизма, зла које нас је задесило у XX веку. СУБНОР Србије, Шумадије и Крагујевца и Република Србија чува сећање на борце свих ратова и то је порука за будућност, каже генерал мајор Војске Србије Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије. Према његовим  речима, на територији Шумадије има још страдалих пилота и бораца који ће на предлог СУБНОР-а и града Крагујевца на свечаности уприличеној поводом обележавања 80. годишњице од устанка у Србији, бити  постхумно одликовани.

Осам деценија ћутања и тајне која се чувала о гробу пилота- ловца Ото Сепа данас је добило свој епилог. На месту где су га сахранили мештани села Дулене данас је откривен споменик који нас подсећа на све хероје Априлског рата које је Србија и ондашња Краљевина Југославија изнедрила. Са овог места поручујемо да је Србија вечна онолико колико је волимо и чувамо њену  историју, рекао је председник ГО СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, Жељко Зиројевић.

Спомен обележје на иницијативу Дејана Миленковића председника Савета МЗ, подигнуто је захваљујући мештанима села Дулене а спомен обележје у облику крила авиона којим је летео пилот ловац дело је београдског архитекте Небојше Глишића. На споменику је лик Ото Сепа а са друге стране постављене су слике и других пилота, јунака који су 1941.године полетели у одбрану ондашње Краљевине Југославије.

Крај спомен обележја пилоту Ото Сепу, комаданту 110. ескадриле 35. ловачке групе Југословенског краљевског ваздухопловста у Дуленима, венце су у име града положили градоначелник Никола Дашић и председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, делегације Војске РС, СУБНОР-а Србије, ГО СУБНОР Крагујевац, представници Савета месне заједнице Дулене.