У Позоришту за децу синоћ је отворен Међународни луткарски фестивал ’’Златна искра’’. Под покровитељством града Крагујевца и Министарства културе и информисања Републике Србије, фестивал се одржава 24. пут. На свечаном отварању представу ”Лабудово језеро” извеле су балерине школе ’’Аплауз’’, а у име града фестивал је отворио Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Међународни луткарски фестивал ’’Златна искра’’ заузима важно место на мапи културних дешавања у граду Крагујевцу и велику улогу има у креирању нове публике за позоришну уметност. Као и сваке године Позориште за децу је окупило пробрано друштво уметника из наше земље и иностранства јер њихова достигнућа представљају круну у овој уметности, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског вћа и пожелео публици и гостима добродошлицу у кућу осмеха, радости и нових дечијих животних сазнања. Надам се да ће малишани за ових пет дана фестивала отпутовати на нека нова неистражена места и да ће у томе уживати.

У такмичарском делу програма биће изведено осам представа из Словеније, Хрватске, Шпаније, Северне Македоније, република Српске и Србије. Чланови жирија фестивала су др Јацек Малиновски, директор Луткарског позоришта из Балистока Пољска, Људмила Константинова Хенсе, креаторка лутака, костима и сценографије из Казахстана и Милица Реџић Вулевић, глумица из Крагујевца. Фестивал ће свечано затворити домаћини Позориште за децу Крагујевац најновијом премијером „Животињске приче” Силване Омерзу.

На крилима ’’Златне искре’’ настало је и најмлађе позориште за децу у Србији. Оснивањем првог међународног фестивала малих форми у Крагујевцу, 1994. године заправо почиње историја луткарства. Све то створило је велику заинтересованост најмлађих због које се одлуком Скупштине града Крагујевца, 2003. године основало јединствено место где се и данас негује позоришно стваралаштво за децу, подсетила је директорка Позоришта за децу, Јелена Стојановић Патрногић. Данас смо са малим паузама стигли до 24. ’’Златне искре’’. У претходним годинама десило се много тога лепог и оно што је за нас најважније,  успоставили смо нераскидиве везе и дивна пријатељства са градовима који негују међународне фестивале као што су Ријека, Љубљана, Марибор, Подгорица. Надам се да ће тако бити и у годинама које следе и да ћемо заједно расти са фестивалом којим желимо и да промовишемо културу града Крагујевца, казала је директорка и учесницима фестивала пожелела пуно успеха, да осећају радост игре и уживају у нашем граду а посетиоцима да уживају у њиховом стваралаштву.

Програм фестивала промовише и институције које се баве стваралаштвом за децу па су у пратећем програму наступали уметници ЦНТК Абрашевић, Музичког центра, а ове године Музичке школе ’’др Милоје Милојевић’’. Током фестивала биће промовисана публикација Зорана Ђерића „Луткарски симулакрум – прилози историји луткарских позоришта Србије” и часопис „Нит”.

На основу уметничких резултата, међународни стручни жири, доделиће статуету „Златна искра”, Гран при за најбољу представу, а плакете „Златна искра” бити додељене за најбољу режију, драмски текст, сценографију, дизајн лутака, оригиналну музику као и за пет равноправних глумачких награда.

У Позоришту за децу Крагујевац и Књажевско-српском театру представе 24. Међународног луткарског фестивала ’’Златна искра’’ изводиће се у више термина до 20. маја.