Први Традиција фест у организацији ЦЗНТК Абрашевић под покровитељством града Крагујевца, отворен је синоћ у порти Старе цркве. Прве вечери фестивала наступила је победничка виолина са Царевчевих дана, најбоље фруле из Прислонице и прва хармоника Србије из Соко Бање. У име града први Традиција фест отворио је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Фестивал са концептом очувања традиције недостајао је Крагујевцу да обележи и употпуни културну сцену града, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић дао је значајан допринос оживљавању културне сцене града у претходном периоду. Са јасним концептом, ово је фестивал који одише квалитетом и има шта да покаже. Сигуран сам да ће публика током трајања фестивала имати шта да чује и види и да ће у томе уживати.

Друге вечери фестивала биће одржан велики концерт српске традиционалне музике, избор за најбољег певача – солисту Србије, наступиће женска певачка група Абрашевић, а све уз пратњу Београдског омладинског народног оркестра под управом Славка Митровића – Цалета. У оквиру пратећег програма пре почетка концерата од 18 до 20 сати промовисаће се најбоља вина и ракије Шумадије.

Традиција је наша прошлост, садашњост, будућност и негујући је стварамо нову. Будући да је Крагујевац по много чему први и ово је први фестивал повезан са традицијом и неће прећи границу онога што Крагујевчани воле и што им прија, јер смо ми ипак рокерски град, каже Ана Петровић, уметничка директорка ЦЗНТК Абрашевић. Крагујевац је врло специфичан, остаје веран оној култури уз које су генерације одрастале, а које данас граде овај град. Ове године смо нарочито обратили пажњу на музички део традиције и сам амбијент у ком се одржава намеће нам поштовање и дивљење, истакла је директорка. Пред нама је велики задатак за следеће издање фестивала јер желимо да представимо и друге сегменте наше традиције културу, уметност, етнологију.

У оквиру свечаности у порти Старе цркве, 18. јуна од 20 сати, концерт ће одржати Прво певачко београдско друштво.