У Галерији РТС-а, синоћ је отворена изложба посвећена сећању на један од највећих злочина немачких окупационих трупа над цивилним становништвом током Другог светског рата, у Крагујевцу пре 80 година, 21. октобра 1941. Осим документарних записа које баштини Спомен – парк Крагујевачки октобар на изложби је приказан и део збирке вајара Николе Коке Јанковића која се чува у Народном музеју у Крагујевцу. Ауторке изложбе су историчарке уметности Јелена Давидовић и Катарина Бабић.

Ова покретна изложба осмишљена је 2005. године, а сада је, у години обележавања осам деценија од једног од највећих злочина који је почињен над цивилима у Другом светском рату, допуњена изложбом експоната из Легата Николе Коке Јанковића.

Изложба је штампана на 30 паноа, двојезично, са пуно фотографија и докумената. Стрељање је преживела 31 особа, међу њима и академик и вајар Никола Кока Јанковић, тада 16-огодишњи дечак, који је припадао генерацији која је из школских клупа изведен ана стрељање. Овај догађај оставио је дубок траг у његовој личности, што се може приметити на појединим структурама из његовог уметничког опуса.

Фигурална пластика модерног скулпторског израза са деперсонализованим ликовима мајки, пример је личног и уметничког доживљаја ове трагедије. Његов уметнички опус сведочи и чињеница да се он више деценија бавио том темом, почев од рељефа на сеченом порталу Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу који је настао 1986. године, до скулптуре Мајка која је настала 1990. године – каже Катарина Бабић.

Ова изложба је један у низу покушаја да их отргнемо од заборава, да не буду само број, већ људи са именом и презименом који су имали живот који је заустављен.

Изложба ће бити отворена до 21. новембра.