У Музеју „21. октобар“ отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945.“ којом поред Дана државности Републике Србије ова крагујевачка установа културе и сећања обележава и 45 година од оснивања. Изложбу чији је покровитељ Министарство одбране Републике Србије и град Пожаревац, приредила је група аутора из Историјског архива Пожаревац, Воног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“. Честитајући национални празник Дан државности Републике Србије, изложбу је отворила помоћница министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

Није случајно што је након Галерије Дома Војске Србије у Београду, Крагујевац следећи домаћин ове изложбе, јер су овај град а нарочито Музеј 21. октобар чувари сведоченства по некима најтрагичнијих догађаја током ратних дејстава, казала је Томашевић. Изложба је успела да прикаже једну целовиту слику не само ратних дешавања на нашим просторима већ тешкоће и патње које су преживљавали сви грађани током Другог светског рата. Вођени идејом да се историја и колективно сећање морају чувати, јер је то, казала је Томашевић једини начин да сачувамо своју посебност, национални идентитет и слободу, Србија је одабрала да памти, да не заборавља и поштује туђе, али и не да на своје, поручила је помоћница министра.

Отварању изложбе присуствовао је председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, који је изразио задовољство што смо на Дан државности Републике Србије и дан доношења првог српског устава у Крагујевцу у прилици да отварањем изложбе обележимо и оснивање Музеја „21. октобар“, још једног од симбола нашег града. Поносни на своје престоно историјско и културно наслеђе, не желимо и не смемо да заборавимо крагујевачку трагедију 21. октобра 1941. године и страдања нашег народа током четворогодишње борбе за слободу. Уз захвалност приређивачима изложбе што нам помажу у томе Петрашиновић је поручио да сећањем на процват наше земље али и на борбу и губитке у ратовима за слободу можемо да градимо исправну будућност.

Аутори су применом методологије научне историографије одабрали 160 архивских фотографија и 80 докумената из 30 фондова и збирки које се чувају у 13 културних институција из седам градова Републике Србије. Додатак изложби је део под називом „ Пропагандна уметност у деценијама после рата“.

У сегменту изложбе који приказује страдање цивила у Другом светском рату, са својом документацијом учествује Музеј 21. октобар, који ове године обележава и 80 година од крагујевачке трагедије. Како је казала Маријана Станковић, директорка Спомен парка „Крагујевачки октобар“ поставком „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945.“ започињу изложбене активности којима музеј ове године обележава ову годишњицу, а за посетиоце је отворена до 15. марта.