У оквиру обележавања Светског дана Рома, у Малом ликовном салону отворена је изложба слика „Тарот, Велика Аркана“ једног од најзначајнијих европских ромских уметника, педагога и активисте др Зорана Таировића.

У питању је јако мала сегментирана поставка изложбе из Прага у децембру месецу, која говори о Великој Аркани. Тарот је игра картама, а Велика Аркана део шпила који има 22 симболичке слике. Ова игра данас је разбибрига, али је у једном периоду европских историјских догађања имала карактер описмењавања европског живља. Носиоци такве вртсе образовања били су Роми.

На тај начин хоћу да покажем да су Роми били и јесу у самом процесу европског система културних вредности – интегративни народ, појаснио је Таировић и додао да им на тај начин дајемо шансу да буду исти као и други. Постоји једна теоријска концепција, а то јесте и тема моје докторске тезе, да су Роми итекако присутни, али питање је да ли говоримо о Ромима или социјалној категорији. Културни идентитет Рома у дубокој мери зависи од економског статуса, али он није нужно и само то. Роми су овде већ хиљаду година и имају своје атрибуције које су итекако на ползу народима Европе.

Шокантно је што ми не знамо доста о Ромима. Чешће имамо стереотип о Ромима као сиромашном народу који није био баш видљив на културној мапи Европе. Изложба „Тарот, Велика Аркана“ доказ је другачијег представљања Рома. Она афирмише пре свега њихову уметничку вредност и доследност и даје могућ правац сарадње Рома и Европе на бази поштовања културних разлика, поручио је Таировић.

Крагујевац ове године има посебну част и прилику да се на националном нивоу представи поводом обележавања Светског дана Рома. Током читаве недеље од 1. до 8. априла, биће организован низ културно – уметничких програма и садржаја. Отварање изложбе ромског академског сликара др Зорана Таировића само је почетак програма. Затим ће уследити и пројекција документарног филма „Папирнати живот“, различите панел дискусије, рад на терену са ромском заједницом, али и вече поезије и вече музике.

Када дођемо до културе као хране за душу и као потребе ромске заједнице да представи свој кулурни идентитет и основно право једног народа на битисање, онда смо постигли задовољење једног од основних њихових животних потреба и то град Крагујевац ради, казала је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.  У претходном периоду кроз Локални акциони план доста тога је учињено у области запошљавања. Око 50 Рома и Ромкиња је дошло до посла, захваљујући активацији, како нас у оквиру Мобилног тима локалне Градске управе тако и Националне службе за запошљавање и цивилног сектора и склопљеном Споразуму о сарадњи са 17 послодаваца. Доста тога је учињено у превенцији осипања из образовног система, али и у области здравствене и социјалне заштите. Остаје пуно да се ради у области легализације и становања. Али, када је реч о култури, почињемо и овом најавом у сусрет 8. априлу – Светском дану Рома. Себи смо дали задатак да следећи циљ буде формирање и отварање ромског културног центра, истакла је Дамњановић.