У Пешачкој зони, у организацији Шумадија сајма, Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Установе културе „Кораци“ под покровитељством града Крагујевца, отворен је сајам књига. „Књижевну зону“ отворила је сликарка Ана Петровић.

Крагујевац волим као ваздух, воду, храну и књигу, рекла је у својим стиховима којима је званично отворила Сајам, Ана Петровић, сликарка. Мој град је моја инспирација и велико задовољство је да културу ’’на ноге’’ донесем Крагујевчанима а моја борба је тек почела. Сматрам да би овакве манифестације требало да се прошире на све области културе, да зађе у све делове града и све засеоке како бисмо подсетили људе да су све ово некада волели, само да су се сада мало успавали, рекла је Ана Петровић.

Град Крагујевац увек стоји иза Шумадија сајма и као оснивач и као подршка. Мислим да је Сајам књига прави начин да Крагујевчанима приближимо и учинимо им доступним и књижевнике и књижевну понуду у њиховом граду, рекао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић. За даљи развој Крагујевца веома је важна и информатичка писменост јер представља део културе и писмености сваког појединца данас. У прилог томе говори и јучерашњи догађај и посета представника компаније Oracle и премијерке Србије. То је нешто што морамо да негујемо угледајући се на наше претходнике, да радимо на писмености, у овом веку дигиталне писмености, и као друштво очувамо тај дух.

Празник књиге, празник за заљубљенике у писану реч, град Крагујевац организује а доминантан разлог садржан је у очувању културног идентитета и поштовању релевантних историјских чињеница које су заувек промениле историјски ток града Крагујевца. Умови тог доба изнедрили су књажевско-српску књигопечатњу, прву штампарију, прву библиотеку, прве новине и крагујевачко читалиште, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Он је истакао да је град Крагујевац изградио континуитет пружајући подршку крагујевачким ауторима а такав новоуспостављени образац деловања јединствен је на територији наше земље што културну сцену Крагујевца чини диферентном у односу на остале градове. У претходном периоду град је подржао штампање стотинак нових наслова крагујевачких аутора, додао је Бјелетић.

Упркос чињеници да живимо у ери дигиталних технологија и новим планетарним правцима који су заживели и представљају свакодневницу, Сајам књига је прилика да снагом писане речи и оне читалачке публике одговоримо на такву врсту изазова. Зато Књижевну зону можемо посматрати као зону уживања, дивљења али и удруживања у одбрани од изазова дигиталних технологија. Пратећи савремене токове, Народна библиотека Вук Караџић, прва је установа у нашој земљи која је успела да креира програм дигиталног издавања књига, подсетио је он, захвалио се излагачима и пожелео успешне сајамске дане.

Церемонија отварања започела је свечаном беседом Дејана Алексића, а у музичком делу програма наступили су уметници “Музичког центра”.

Ове године више од двадесет излагача на сајму представиће своја издања међу којима Удружење професионалних издавача Србије, Еволута, Клио, Академска књига, Одисеја, Штрик, Геопоетика, Акиа Мали Принц, Установа културе “Кораци”, Народна библиотека “Вук Караџић”. Током сајамских дана од 11. до 15. маја у Пешачкој зони од 09.00 до 21.00 сат одржаваће се богат књижевни програм СКЦ-а, Дома омладине, ЦЗНКБ Абрашевић, Удружења писаца Крагујевца, Књижевне заједнице Крагујевца и представљање познатих наслова. У случају лоших временских прилика програм ће се одржавати у галеријском простору Народне библиотеке „Вук Караџић“.