После вишегодишњег застоја и бројних проблема који су пратили изградњу Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу, ове године ће бити настављени радови на овом објекту, јер је по спроведеном поступку јавне набавке донета Одлука о додели уговора другом извођачу.

Имамо пуно разлога да данас будемо презадовољни, јер после свих потешкоћа које су пратиле овај пројекат од почетка, пре свега извођача који је банкротирао и оставио све на око 30 посто завршених радова и корону прошле године, успели смо да пробијемо заостатак и коначно распишемо тендер, изаберемо извођача и доделимо уговор којим ће радови бити настављени, казао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић. Уз Центар за чување матичних ћелија и истраживања који ће се обављати у Центрима изврсности из различитих области, пре свега медицине и биомедицине, учиниће да поред тога што је универзитетски, правосудни и клинички центар Крагујевац постане и научно истраживачки центар и тиме добије на још већем значају.

С обзиром на то да је донета одлука о додели уговора конзорцијуму извођача, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, изразио је наду да ће се са радовима на изградњи Центара изврсности наставити крајем августа или почетком септембра.

Центри изврсности обухватиће истраживаче у области биомедицинских, биотехничких и природноматематичких наука. Очекујемо да на нивоу Универзиета у Крагујевцу, казао је ректор Филиповић, они буду језгро и врхунских лабораторија и истраживача који ће се бавити истраживањима, пре свега у области матичних ћелија али и у свим осталим истраживањима везаних за биомедицину, биомедицински инжињеринг и природне науке.

Иначе, како је раније најављивано, завршетак изградње овог објекта могао би да се очекује током наредне године.