У оквиру европског догађаја WORK it OUT који организује Европска рута индустријске баштине испред 35 значајних споменика развоја индустријализације данас од 14 сати плесали су млади. Из наше земље порука путем плеса послата је из Крагујевца из Кнежевог арсенала чијом је изградњом и започела индустријализација у нашој земљи.

Захваљујући Кластеру путева културе и путевима Тесле који су део Европске руте индустријске баштине и Србија се придружила обележавању Дана европског наслеђа. Из Кнежевог арсенала у Крагујевцу деца су уз исту музику и исту кореографију заплесала заједно са њиховим вршњацима из осталих земаља.

Јако је значајно зато што смо ми једини представници овог дела Европе, заправо једини представници Југоисточне Европе који ће плесати у ритму са осталих 35 локација. Плешемо испред чаурнице на месту где је први пут засијала сијалица у Србији и то две године након што је то светско чудо представљено у Паризу, уз присуство краља Милана и краљице Наталије, каже координаторка Канцеларије за младе у Крагујевцу Марија Ђоковић.

Изградњом Кнежевог арсенала започела је индустријализација Србије, а овај јединствени индустријски и архитектонски комплекс састоји се од фабричких зграда и радионица с краја XIX и почетка XX века.

Давне 1853. године овде је изливен први топ и то јесте почетак индустријализације Србије. Простор је доста интересантан пре свега за запослене у филмској и музичкој индустрији тако да је ово простор где је снимана и серија Титаник, али и место где се одржава и познати Арсенал фест, додаје директор Градске туристичке организације Крагујевац, Бојан Павловић. Музеј „Стара ливница“ сведочи о индустријском развоју наше земље, а у њему се налази преко 5 800 различитих премета, оружја , архивских докумената који показују како су изгледале наше прве модерне фабрике у овом делу Европе.

Ово је догађај чија суштина јесте да млади људи спознају значај индустријског наслеђа и да то буде њихова полазна тачка и веза да спознају своје будуће образовање и занимање, да схвате да модерних аутомобила не би било да није пронађена парна машина, да не би било рачунара да није електрификације, каже Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом у Крагујевцу. Јовановић је том приликом позвао младе и све остале суграђане да подрже наступ наших представника, да гласају, лајкују и шерују наш спот и тиме допринесу граду Крагујевцу у борби за титулу најзанимљивије локације индустријске баштине у Европи.