Благи тренд опадања броја заражених у Србији који се бележи последњих дана, не сме да стане. Како ће се на тај тренд одразити најављено попуштање мера, у ком смеру се одвија процес вакцинације и које су тачно надлежности градских и републичких инспекцијских служби када је реч о контроли мера, биле су теме данашњег састанка коме су присуствовали председници општина Шумадијског округа и градоначелник Крагујевца, Никола Дашић, као и начелници свих инспекција. Домаћин скупа била је Биљана Илић – Стошић, начелница Шумадијског управног округа.

Мере су релаксиране у смислу да је угоститељским објектима дозвољен рад на отвореном, односно у баштама, и да су они објекти који су радили до 20 сати сада добили продужено радно време до 22 сата. Очекујемо одлуку да од сутра буду отворени и тржни центри. Паралелно са појачаним надзором морамо да радимо и на вакцинацији. Циљ нам је да до краја априла првом дозом вакцинишемо бар 40 посто становништва. Више од три милиона ревакцинисаних ставља епидемију под контролу. Поред тога, према речима епидемиолога, неопходно је и да број позитивних на дневном нивоу сведемо на 1000 – каже Биљана Илић – Стошић.

У Шумадијском управном округу вакцинисаних је 57 935. Ревакцинисаних је 50 457. Што се тиче Крагујевца, вакцинисано је 44 633, а ревакцинисано 37 127. Да бисмо достигли колективни имунитет, потребно је бар 90 000 вакцинисаних, речено је на овом скупу.

Градоначелник Никола Дашић истакао је да је веома поносан на то што су инспекцијске службе града Крагујевца јавно похваљене од стране републичког Кризног штаба као службе са најбољим резултатима у Србији. То се не односи само на изрицање мера него и на превентивно деловање. Оно где нисмо први, то је број вакцинисаних и ја мислим да свако од нас може да нађе себе у том задатку. Ово је борба за нашу децу и за наше друштво и због тога је морамо схватити озбиљно – рекао је Дашић.

Зорица Аврамовић, начелник Градске управе за јавне приходе и инспекцијске послове истакла је да ће градске комуналне и инспекцијске службе обављати редовне контроле као и до сада и да неће бити повлашћених ни заштићених. Контролисаћемо баште, контролисаћемо услове које је Кризни штаб прописао а Влада Републике Србије утврдила, а то је 2м размак између столова, највише петоро људи за столом. Ми упоредо контролишемо и да ли они имају дозволе за постављање башти. Услови који су прописани за рад тржних центара су сада 9 квадратних метара по једној особи, али људи обично рачунају да је то она основна површина објекта, међутим од те површине треба одузети све оно што је заузеће унутар самог објекта и у односу на ту површину треба рачунати. Сви тржни центри су у обавези да имају ковид редаре који квалитетно обављају свој посао, да одржавају ред испред објекта и да се старају о поштовању мера, што нама умногоме олакшава посао, али у пракси често није тако – каже Зорица Аврамовић.

Н састанку је дефинисана прецизна подела рада и надлежност инспекција.