Нови јединствени атлетски подухват крагујевачког параолимпијца Горана Николића, којим ће за 77 узастопних дана истрчати 77 пуних маратона дужине 42,195 км, осмишљен је у сарадњи са Клубом малог фудбала “Економац”, а у циљу прикупљања средстава за завршетак изградње спортске хале српске православне богословије “Свети Јован Златоусти” у Крагујевцу.

Горан ће овај маратон трчати на стази у Чикагу, почев од 15. априла, а са још двојицом чланова пратећег тима у овај прекоокеански град путује 1. априла.

Осмислити идеју и направити базу да се уради све што смо замислили, најтежа је етапа од свих које предстоје, казао је Горан Николић на данашњој презентацији атлетског подухвата „77/77“ у Бизнис иновационом центру. Маратонци не уживају у аплаузима ко што је то у колективним спортовима, они раде у тишини, па тако мислим да ће се и ово у тишини и миру и са пуно енергије завршити како би се једно јавно добро, спортска хала богословије „Свети Јован Златоусти“ привело намени и било приступачно и параолимпијцима и клубу малог фудбала Економац. Маратонци док трче размишљају о људима који их бодре, тако да је и подршка коју имам додатни мотив да остварим оно што смо замислили, казао је Горан Николић, који се као особа оштећеног вида са рекордом од истрчаних 55 маратона за 55 дана уписао у Гинисову књигу.

Данашњој презентацији је поред представника Економског и Природно-математичког факултета, организације Rotary International који ће пружити подршку Горану Николићу у његовом јединственом подухвату, присуствовао и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Горан иако са хендикепом, много боље види од свих нас. Због своје скромности он и не схвата у шта се упушта, јер верујем рекао је градоначелник Крагујевца да ће већ после трећег дана за њим потрчати и читав Чикаго. Драго нам је да нам управо он даје смернице и показује, како сви ми у пуној снази и без хендикепа, треба да се постављамо у животу. Свесно ћемо га подржати у свим његовим напорима, навео је Николић и додао да истрчати 77 маратона и јесте један изванредан напор а ми ћемо му кроз успостављање свих могућих конатаката и веза помоћи да своју замисао оствари.

Изградња спортске сале богословије “Свети Јован Златоусти” од 2006. до 2009. године текла је по плану. По постављању кровне конструкције 2009. због недостатка новчаних средстава радови су престали.

Неопходно је прикупити средства за завршетак унутрашњости сале (паркет, трибине, свлачионице), чиме ће Крагујевац добити још један модеран спортски објекат, а Србија први такве врсте са свим садржајима прилагођеним и потребама спортиста са инвалидитетом.

Организатори атлетског подухвата 77/77 упутили су позив појединцима, предузетницима, компанијама, организацијама и институцијама да пруже финансијску подршку за остварење ових циљева, а реализацијом подухавата у Чикагу очекују и подршку српске дијаспоре, међународних фондација и организација.