Петнаестогодишњи Филип Миливојевић из Крагујевца, на традиционланој манифестацији на Богојављење допливао је први до Часног  крста на језеру у Шумарицама. Поред матуранта крагујевачке основне школе пливале су и две девојчице међу којима и најмлађа која је икада учествовала на овој манифестацији, дванаестогодишња Сашка Ивковић. Традиционална, 18. по реду верско-спортска манифестација, ове године због епидемије болести COVID-19, организована је без публике и уз поштовање мера.

У присуству градоначелника Крагујевца Николе Дашића и представника града, Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован уз саслужење свештенства служио је свету литургију, а након причешћа пливачи су се литијом упутили ка језеру. Спуштањем крста Часног у воду означен је почетак трке која је трајала нешто мање од пола минута.

Велика ми је част што сам део манифестације Пливање за Часни крст и што сам добио  могућност да пливам за титулу носиоца Богојављенског крста Шумадије. Није ми било тешко да пливам, највећи изазов је да се уђе у воду, али када си добро припремљен, онда је све лакше. Част ми је да сам освојио ову трку и учествоваћу и убудуће, каже Филип, ученик осмог разреда ОШ “Мирко Јовановић“ коме је ово прво учешће. Филипови родитељи кажу да су му дали сагласност да учествује јер нису могли да занемаре његову јаку вољу и жељу, али њихова брига и стрепња је неизмерна као и понос  сада. До Богојављења следеће године Филип ће чувати крст Часни за будућег победника.

За изузетан подвиг и пливање за крст Часни, Епископ шумадијски Јован и градоначелник Дашић, свим учесницима уручили су Повељу Града Крагујевца и Епархије шумадијске за учешће као и поклоне покровитеља и пријатеља манифестације.