Поводом завршетка пројекта „Да се разумемо“ који је реализовало Удружење тумача знаковног језика Србије „Једро“ уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, одржана је у конференција у згради Градске управе којој је присуствовала Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Циљ пројекта био је побољшање писмености глувих лица која истовремено припадају другим мањинским заједницама (Роми, Бошњаци, Албанци) кроз радионице. Овом приликом подељени су сертификати учесницима пројекта који су успешно савладали предвиђени програм.

Било је укупно 12 радионица које је водио наставник српског језика и књижевности, Иван Јевтовић. Обрађиване су теме које се тичу правописа српског језика (падежи, коришћење малог и великог слова, скраћенице) што је њима било од огромног значаја и радо су долазили на радионице. Све оно што им је представљало проблем свих претходних година, сада им је приближено на начин који је њима апсолутно разумљив – казала је Гордана Вученовић, председница удружења „Једро“ и координаторка пројекта.

У току је и пројекат који ово удружење реализује уз подршку Града Крагујевца под називом „Доступност – кључ за једнакост“. Намера је да се сви културни садржаји у граду учине приступачним глувим лицима, због чега су ангажовани преводиоци на знаковни језик за сваки такав догађај.

Град Крагујевац подржава рад Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа – Крагујевац са преко 1,5 милиона динара на годишњем нивоу. Суштина је да  не чекају само на средства из буџета града. Они су проактивни и прате конкурсе и на националном нивоу и овај пројекат је управо добар пример тога.

Данас смо на овој завршној конференцији добили идеје за нове пројектне активности, односно за продужетак оваквих пројеката, за које су корисници рекли да им итекако значе јер су се осећали дискриминисано у ситуацијама када је требало да напишу нешто, а свесни су да то није у складу са правописом – казала је Гордана Дамњановић.