Јубиларна, 60. ОРЛ недеља у организацији Српског лекарског друштва, која се први пут одржава у Крагујевцу, свечано је отворена данас у хотелу „Крагујевац“.

У име организатора, учеснике овог стручног скупа поздравила је доц. др Јасмина Стојановић, председница ОРЛ секције Српског лекарског друштва. О историјату ОРЛ секције говорио је проф. др академик Радоје Чоловић, председник СЛД, док је присутне у име града Крагујевца поздравила Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Јубиларна ОРЛ недеља требало је да буде одржана прошле године, али је због епидемиолошке ситуације отказана.

Чоловић је подсетио да су српски оториноларинголози радили при орл секцији Југословенског лекарског друштва које је основано 1919. године, јер их је у то време било мало. ОРЛ секција Српског лекарског друштва основана је 1948. године и од тада је веома активна.

Имам и једну пријатну дужност данас, да уручим инсигније за почасне чланове СЛД, члановима породице проф. Срећка Подвинеца, дугогодишњег директора Клинике за орл у Београду и човека који је осам година био председник секције казао је Чоловић.

Велика ми је част и задовољство што се ОРЛ недеља први пут одржава ван Београда и то у срцу Шумадије, у Крагујевцу. Имаћемо неколико уводних пленарних предавања, као што је „Рационална употреба антибиотика у Ковид-у“, што је јако интересантно, пет округлих столова и две интерактивне радионице. Округли столови су: ларингологија, отологија, ринологија и две инерактивне радионице на теме говор и ендоскопска визуализација ларинкса. Крагујевац је универзитетско-клинички центар, али овај скуп има огроман значај не само за Крагујевац, већ за српску оториноларингологију у најширем смислу – рекла је доц.др Јасмина Стојановић.

Овај научни скуп  сеодржава уз поштовање свих епидемиолошких мера предложених од Кризног штаба. Сви учесници имају потврду о вакцинацији или брзи антигенски тест.

Када је реч о систему здравствене заштите, ово је један од скупова који град Крагујевац позиционирају веома високо. Овај скуп с међународним учешћем представља изазов у време пандемије, чији ће утицај на струку бити једна од тема  – казала је Гордана Дамњановић.