Данас је у Крагујевцу почела масовна имунизација грађана кинеском вакцином коју ће моћи да приме сви заинтересовани, а не само они који су позвани након пријаве преко портала еУправа. У Институт за јавно здравље стигло је 3500 вакцина кинеског произвођача Синофарм које су дистрибуиране Дому здравља Крагујевац. Имунизација је организована на два пункта. У Здравственој станици број 5 у насељу Ердоглија данас ће бити вакцинисано 360 људи који су се пријавили преко портала еУправа и изјаснили за Синофармову вакцину. Поред тога, сви заинтересовани суграђани који се нису пријавили, а желе да приме кинеску вакцину, то могу да учине у Спортској хали Гордана Гоца Богојевић.

Пункт, где је пет екипа ангажовано за масовну имунизацију Крагујевчана, обишли су Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравство и социјалну заштиту и Василије Антић директор Дома здравља.

У Крагујевцу је формирано 50 екипа за вакцинацију ( 44 доктора и 58 сестара из Дома здравља и 6 доктора и 8 сестара Завода за медицину рада ) које на десет пунктова могу дневно да вакцинишу 2100 лица. За све суграђане који нису у прилици да се пријаве електронски, град Крагујевац је отворио Кол центар са пет бројева телефона 505 800, 505 811, 505 812, 505 825 и 505 842, где заинтересовани могу да се пријаве за вакцинацију. Наши оператери, након попуњавања упитника извршиће пријаву у електронску базу уместо наших суграђана, казала је Гордана Дамњановић. Радно време Кол центра је од 8 до 17 сати. Поред тога, након вакцинације, оператери ће проверавати здравствено стање суграђана након вакцинације.

Имунизација се данас обавља на два пункта у периоду од 8 до 15 сати – рекао је Василије Антић директор Дома здравља. У складу са свим противепидемијским мерама сутра и у петак вакцинација ће се обављати само у хали Гордана Гоца Богојевић. У зависности од интересовања грађана, спремни смо да отворимо и остале пунктове.

Уколико је неопходно могуће је ангажовати и додатни број екипа из службе опште медицине. Наредних дана, према Антићевим речима, очекује се испорука вакцине Спутник и вакцине произвођача Фајзер, али за сада немамо информације када и колико доза.