Системска дератизација коју спроводи Институт за јавно здравље Крагујевац отпочела је ове недеље и биће спроведена у свим месним заједницама на територији града. На терену ће сваког радног дана и суботом бити пет екипа, а акција ће трајати 30 радних дана.

Систематска дератизација представља основну превентивну меру за борбу против заразних болести с обзиром на то да глодари преносе велики број бактеријских, вирусних и паразитарних болести, а поред тога причињавају велику материјалну штету. Дератизација ће се спроводити око месец дана што зависи и од временских услова и стања које будемо затекли на терену. На терену ће бити пет екипа Института за јавно здравље, сваког радног дана, и суботом. Користићемо две врсте препарата, један у облику блока други у облику гранула, а свако место где будемо ставили препарат биће јасно обележено. Овом приликом молим све суграђане да уколико нису преузели препарате, то могу учинити у својим месним заједницама – каже Никола Ускоковић, шеф одсека за дезинфекцију и дератизацију Центра за контролу и превенцију болести.

Ове године град Крагујевац је по јавном позиву поверио овај посао Институту за јавно здравље Крагујевац и определио 1,5 милиона динара за ову намену.

Системска дератизација се спроводи у свим месним заједницама на територији града, приграда и сеоском подручју. Акцијом ће бити обухваћене градске депоније 23 хектара, канализациона мрежа у дужини од 350км, обале река и потока 22км, зелена пијаца 4ха, просторије које користи Градска управа. Апелујем на наше суграђане да омогуће приступ подрумским просторијама и улазу у дворишта екипама Института које ће бити на терену – каже Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.