Отварањем изложбе посвећене Михаилу Черњајеву и руским добровољцима ‘’Повратак генерала’’ у здању Старе скупштине, отпочеле су Октобарске свечаности. Изложбу поводом обележавања годишњице доласка руских добровољаца у Србију, аутора проф. др Алексеја Тимофејева, организује Народни музеј Шумадије у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, Министарством културе Русије, Историјским музејем Србије, Државним историјским музејем из Русије и Руским центром за науку и културу ,,Руски дом“ из Београда.

Отварању изложбе у име града присуствовали су председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић.

Историчар Алексеј Тимофејев, професор Филозофског факултета у Београду, аутор изложбе каже да су документа и фотографије који чине поставку из личне архиве Антонине Черњајеве, ћерке генерала Черњајева под чијим вођством је хиљаде руских доборовољаца дошло у Србију 1876. године да помогну у ослобађању од османске силе. Реч је о мање истраженој теми и први смо добили дозволу за умножавање фотографија које нам преносе слику Србије године када почео српско – турски рат, први рат који је Србија као независна држава водила против Турака јер су до тада били само устанци, објашњава аутор. У овом рату се десио историјски догађај а то је да је последњи пут над Србијом виорила османска застава. Ова изложба чува успомену на те догађаје у историји и руско-српско братство и  сарадњу.

Изложба пружа могућност да посетиоци виде документа која су први пут приказана јавности и чувају се у музеју у Москви.

Тачно је годину дана од настанка изложбе и до данас је путовала по градовима Србије а сада је у првој српској престоници, каже Јевгениј Баранов, директор Руског дома у Београду. Изложбу прати конференција о зборнику радова највећих руских стручњака и историчара који се баве овим делом Балкана.

У оквиру програма овогодишњих Октобарских свечаности, у петак, 7. октобра почиње Међународни позоришни фестивал Јаокимфест. У организацији Спомен – парка „Крагујевачки октобар“ 11. октобра почињу камерне свечаности музичке уметности Октобру хододарје – ОКТОХ. Поред јединствене антиратне манифестације 21. октобра, Великог школског часа, када ће бити изведена поема „Земља“ Енеса Халиловића у режији Петра Станојловића, у оквиру програма ће бити одржана традиционална манифестација Бдење и отворена изложба  ‘’Крагујевац у колаборационистичкој штампи 1941 -1944“.

Бројне изложбе, међу којима „Аквизиције Бијенала АРТиЈа“, изложба скулптура „Портрети“ аутора Томислава Тодоровића и изложба антиратне фотографије Небојше Рауса, део су овогодишњих Октобарских свечаности поред јавног часа Политике и култура сећања (19. октобра у Музеју „21. октобар“) и предавања „Историја – оквир или полазиште књижевности: холокауст и крагујевачки октобар“ (27. октобра у Првој крагујевачкој гимназији) у организацији Центра за студије сећања – ФИЛУМ, Универзитета у Крагујевцу и Спомен парка „Крагујевачки октобар“.