Енергетика у Крагујевцу, поред Бора и Крушевца, једна је од три велика постројења за производњу топлотне енeргије у Србији која још увек користи угаљ као главно гориво. За прелазак Енергетике са угља на гас, односно набавку нових котлова, Министарство заштите животне средине предвидело је значајна средства. На тај начин грађани Крагујевца добиће квалитетније грејање, што ће истовремено значајно унапредити квалитет ваздуха. То је свакако највећа корист овог великог пројекта на чију се реализацију чекало деценијама.

Први корак који град Крагујевац води у велику промену био је састанак који је данас организован између представника ресорног министарства, Европске банке за обнову и развој, Енергетике, града Крагујевца и консултаната.

Поред градоначелника Николе Дашића, састанку су присутвовали Владимир Максимовић, члан Градског већа за комуналне делатности и Александар Милошевић, помоћник градоначелника за реализацију капиталних пројеката и сарадњу са Владом Републике Србије. Испред Министарства заштите животне средине састанку је присуствовала државна секретарка Јелена Танасковић.

Први састанак био је прилика да се разговара о плану активности и дефинисању обавеза у реализацији тог великог пројекта чиме ће коначно бити решен проблем аерозагађења у граду који датира још од 1975. године од када се прате ови парматери. Присуство чађи, угљен – диоксида и осталих штетних супстанци често је било веће од дозвољеног максимума.

Сада су се коначно стекли услови да се овај велики посао спроведе и оконча. Шест постојећих котлова уместо угља, користиће гас и у току грејне сезоне за 70 посто биће смањено аерозагађење, као и проблем одлагања пепела