У партнерској организацији Канцеларије за младе града Крагујевца и Удружења „Изражајност“, а уз подршку Министарства омладине и спорта, почеле су дводневне едукативне радионице Каравана културе говора ”Проговори да видим ко си”.

Са младима од 15 до 30 година у сали Скупштине града радиће предавачи дипломирани глумци Слободан Роксандић, мастер комуниколог, Милан Босиљчић и Марко Миловановић. Почетку радионица присуствовао је Стефан Јовановић помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом.

Велико је задовољство да су млади Крагујевца на мапи Удружења ”Изражајност” за одржавање едукативних радионица. Овакве активности су веома важне за младе узраста од 15 до 30 година јер обрађују теме које ће им помоћи да јасно изнесу своје идеје и кажу тачно оно што мисле, рекао је Стефан Јовановић, помоћник градоначелника. Сведоци смо да има нејасноћа у говору и саопштавању информација и колико пута се чује нисам то мислио или нисам то желео да кажем, а веома је важно за будуће занимање, посао који буду радили напредују онако како треба јер у свим професијама развој и напредак ће, осим формалног знања стеченог на факултету, зависити и од начина на које ће то знање презентовати, истакао је он.

Радионицама покушавамо да побољшамо говорне навике учесника, окренути смо младима јер смо сведоци да данас дикцију, начин говорења,  усмено изражавање не уче ни приближно довољно, каже Слободан Роксандић, дипломирани глумац, мастер комуниколог и аутор књиге ”Проговори да видим ко си”. Током трајања радионица учесници добију јасан одговор зашто је важно да радимо на развоју усменог изражавања независно од тога чиме ће се бавити. Рад на усменом изражавању потребан за све а не само за оне који се баве професионално гласним говором. Ако им једна идеја, реченица или вежба остане и преиспитају себе, ми смо већ много направили, каже један од предавача. Радионице су интерактивне, учесници вежбају, анализирају себе и друге. Књиге су корисне, дају добар подстицај али добар говорник се постаје у пракси, поручио је Роксандић.

Представник удружења и предавач на радионицама, глумац Милан Босиљчић каже да је удружење настало  са циљем развоја културе говора првенствено код просветних радника а затим и код деце и младих. Министарство науке, просвете и технолошког развоја, Удружењу је пре три године дало подстицај за покретање кампање ”Негујмо српски језик” у оквиру које је Караван културе говора ”Проговори да видим ко си” обишао више од 15 градова у Србији и Републици Српској. Циљ нам је да култура говора кроз неке нове пројекте и идеје, заживи у граду који посетимо.